EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече пари срещу контрабандата с цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече пари срещу контрабандата с цигари

mail16:30 | 19.11.2012прегледи 414 коментарикоментари 0


Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент прие законодателния доклад относно програмата "Херкюл" за насърчаване на дейности в областта на защитата на финансовите интереси на ЕС. Докладчик по досието е българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ и бъдещ член на Европейската сметна палата, Илиана Иванова, съобщи българскатапресслужба на ЕНП в ЕП.
"Програмата "Херкюл" е от първостепенна важност за ефективната защита на финансовите интереси на ЕС. При проведените дискусии с всички заинтересовани страни идентифицирахме няколко основни направления, по които са нужни подобрения. От ключово значение бе да осигурим повече пари за държави, които нямат достатъчно средства за съфинансиране по проектите, какъвто е случаят с България. Благодаря на всички колеги, които подкрепиха моите предложения в тази посока," коментира след гласуването Иванова.

Останалите предложения на българския евродепутат се отнасят до:

- по-високи нива на съфинансиране за по-уязвимите страни членки

- подобряване на координацията между различните дирекции и агенции на комисията, между комисията и държавите и между органите на страните членки

- създаване на ясни критерии за оценка на постигнатите резултати и по-ефективен контрол при изразходване на средствата по програмата

- включване на разходите по поддръжка на финансираното оборудване

"Разходите за поддръжка на закупеното скъпо оборудване, като например мобилни скенери, представляват затруднение за някои държави, които нямат тези средства. Това е сериозна пречка за ефикасното използване на закупената техника. Поради тази причина предложих тези средства да се съфинансират по програма "Херкюл". Надявам се тези предложения да бъдат подкрепени и от Съвета при предстоящите преговори," заключи Иванова.

Докладът бе приет с голямо мнозинство от 19 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Европейският парламент работи по програма "Херкюл" наравно със Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура. За началото на декември е насрочено началото на преговорите между двете институции. Очаква се регламентът да бъде приет след края на преговорите по многогодишната финансова рамка.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg