EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Повече опасни стоки на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече опасни стоки на пазара

mail17:02 | 20.07.2020прегледи 552 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува последния си доклад за т. нар. „система за бърз обмен на информация“ - за предотвратяване или ограничаване на продажбата на опасни продукти на пазара. От доклада става ясно, че броят на действията, предприети от компетентните органи вследствие на сигнал, се увеличава всяка година, като достига 4 477 през 2019 г. в сравнение с 4050 през 2018 г. Системата за бърз обмен на информация в защита на потребителите от ЕС функционира 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата, съхранявайки информационния поток и безопасността на единния пазар. През 2019 г. действията за защита на потребителите от опасни продукти и потенциални вреди достигат рекордно ниво. Освен това Комисията работи с държавите членки за увеличаване на изпитванията на продуктите. Тази дейност е довела до отбелязването като опасни на още 75 стоки.

Класация на рисковете

През 2019 г. органите от 31 участващи държави в системата за бърз обмен на информация (държавите членки на ЕС, плюс Обединеното кралство, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) са обменили чрез системата 2 243 сигнала за опасни продукти, което е довело до предприемането на 4 477 последващи действия.

Това представлява увеличение с 10% спрямо 2018 г. и с 63% от 2015 г. насам.

Според представения доклад играчките представляват стоковата група, за която са подадени най-много сигнали (29% от всички сигнали), следвани от моторните превозни средства (23%), електрическите уреди и оборудването (8%).

Голям брой сигнали са подадени и за категориите на козметичните продукти, облеклото, текстилните изделия и модните артикули, продуктите за грижа за детето и оборудването за деца.

Рисковете, за които са подадени най-много сигнали, са свързани с продукти, причиняващи наранявания (27%), като фрактури или сътресения. Вторият най-често сигнализиран проблем е свързан с химичните компоненти в продуктите (23%), следван от рисковете от задавяне при децата (13%).

В България

У нас най-рисковите стоки на пазара са детските дрехи, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди. Голяма част от тях са внос. България е на 12-то място по нотифицирани опасни стоки и на 3-то място в ЕС по реакции за противодействие.

Рискове и вируси

Редица нови сигнали са регистрирани от началото на пандемията от коронавируса. До 1 юли т.г. има 63 сигнала за предпазни маски за лице, 3 сигнала за защитни костюми, 3 сигнала за дезинфектанти за ръце и 3 сигнала за ултравиолетови лампи („палки за дезинфекция“). Между 1 март и 1 юли са предприети 10 последващи действия във връзка с предпазни маски за лице, а едно — във връзка с дезинфектант за ръце, което доведе до по-нататъшно хармонизиране на мерките срещу тези продукти и подобряване на защитата на потребителите в цяла Европа.

Координирано изпитване на продукти

Комисията публикува и резултатите от координираните действия за безопасност на продуктите (CASP). Тази дейност, която включва съвместното изпитване на продукти от Европейската комисия и избраните от държавите членки европейски органи, доведе до проверка на безопасността на 652 стоки. Продуктите, избрани за изпитване от държавите членки, включват лични транспортни средства, меки плюшени играчки, зарядни устройства, батерии, детски седалки за велосипеди и играчки тип желе (слайм). 38% от всички изпитани продукти не са в съответствие с конкретни аспекти на на безопасността. За 11% от тях — 75 продукта, е установено, че представляват сериозен риск за потребителите. Например, меките плюшени играчки са показали най-висок процент на сериозен риск — 68%, докато батериите - най-малко сериозни рискове (1%). Ако бъде установено, че даден риск е сериозен, информацията за продукта се въвежда в системата за бърз обмен на информация, за да се предотврати разпространението му на пазара.

Източник: Активни потребители


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091