EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Победителите в "Сграда на годината"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Победителите в "Сграда на годината"

mail09:15 | 14.12.2012прегледи 1016 коментарикоментари 0


  За единадесети път в София бяха раздадени наградите в Националния конкурс "Сграда на годината".

26-членното жури с председател заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев отличи новопостроени и възстановени през настоящата година сгради в 12 различни категории. Тази година е факт тенденция към увеличаване на сградите със социална функция: болници, училища, спортни сгради, музеи. За да се отдаде заслужено признание на градското развитие и възстановяване, за първи път бе учредена нова категория "Градска среда".
Две награди за принос в развитието на градската среда бяха връчени на: 12-те метростанции от най-значимия инфраструктурен градски проект – метрото в София и на реконструкцията на Южния парк.
Наградите получиха кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Софийския метрополитен Стоян Братоев. Министър Павлова връчи награди на екипите, които реализираха метростанциите от втори метродиаметър.
Наградата за най-мащабен инвестиционен проект с уникална концепция в сферата на културата, образованието, здравеопазването и спорта бе присъдена на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия".

В категория "Сгради спорт", победител е Спортен комплекс "Камчия". Още една специална награда в същата категория журито присъди на Спортен център "Гнездо на орли" в Разград - за регенерация, иновативни решения и значим социален ефект.

В категория "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител е Офис сграда 2 от София еърпорт център - първата в България сграда с търговско предназначение, сертифицирана по системата за екологично строителство LEED.
Сграда А2 е победител и в категорията "Зелени сгради".
В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" журито присъди и една специална награда на Urban Model - за оригинална архитектурна идея и умело вписване в средата.

В категория "Производствени сгради" всички кандидатури се откроиха с принос за икономическото и социалното развитие на съответните региони и получиха почетни грамоти. Наградата "Сграда на годината" в тази категория получи фабриката за сладкарски изделия "Престиж".

Наградата в категория "Сгради култура" бе връчена на трезора на Панагюрското съкровище.

Победител в категория "Корпоративни и административни сгради" е сградата на централното управление на "Алфа Банк".
В тази категория бе връчена и специална награда за сградата на Централното управление на банка ДСК за реставрация и адаптация на архитектурен паметник на културата за съвременни функции.

В категория "Сгради образование" победител е Англо-американското училище. За устойчивия подход, използван при строителството, който способства за намаляване на въздействието на сградата върху околната среда. Училището бе номинирано и в категорията "Зелени сгради".

"Арт Грийн" спечели в категорията "Жилищни сгради" благодарение на завършената градоустройствена концепция, осигуряваща не само жилища, а и обществени пространства и зелени площи на една от най-оживените софийски улици "Оборище".

В категорията "Хотели и ваканционни селища" победител е вилно селище "Геша Вю" - за прецизния отговор, който дава на нуждите на курортите от повече обществени пространства и зелени площи и ненатрапчиво присъствие в околната среда.

Наградата "Сграда на годината" в категория "Сгради здравеопазване" получи болница "СофияМед" заради новаторското съчетаване на социално предназначение, съвременна архитектура и високотехнологично оборудване.

Победител в категорията "Търговски сгради" е "Галерия Бургас" - мултифункционален търговско-развлекателен комплекс, който е единственият у нас търговски център сертифициран по стандарта LEED.

Административната сграда на "Станилов" стана Сграда на публиката. Тя бе избрана с над 1100 гласа в онлайн гласуването, в което участваха над 5000 души./propertyindex.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163