EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-широка зона на морето без строежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-широка зона на морето без строежи

mail15:00 | 07.01.2013прегледи 482 коментарикоментари 0


Разширява се зоната край морето, в която ще бъде забранено строителството върху защитени територии, включително дюни, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след среща при премиера Бойко Борисов с представители на неправителствени организации и министрите Нона Караджова и Мирослав Найденов.

Да въведем пълна забрана за строителство върху дюни и в зона Б - върху дюни и защитени територии, независимо дали те са публична, държавна, общинска или частна собственост, каза Павлова.
Ще бъдат описани и включени в кадастрална карта всички дюни.
Ще се прекратят всички започнали процедури за промяна на предназначението на земите и горите, които попадат в защитени територии или засягат и дюни.
Прекратяването на процедурите означава, че трябва да бъдат възстановени средства на физически лица и фирми, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Много от терените са изключени от горския фонд по тези преписки и средствата са внесени в републиканския бюджет. Прекратяването на тези преписки означава, че средствата трябва да бъдат възстановени към бенефициентите, уточни Найденов. Ще бъде предложено да се създаде и парламентарна анкетна комисия, която да разследва всички сделки за промяна на предназначението на терени в защитени територии от 2003-та година насам. Но решението за такава комисия трябва да се вземе от Народното събрание.
Заради скандала в Несебър се очаква да бъде уволнен директорът на Агенцията за горите. От директора на Регионалната инспекция по околната среда в Бургас Бойчо Георгиев също ще бъде потърсена отговорност. Но според министър Нона Караджова ще се направят необходимите стъпки отстраняването му да бъде направено по законосъобразен ред.
Екоорганизациите са заявили след срещата, че тя е довела до конкретни решения. Ние сме доволни от разбирането, което намерихме сред министрите и премиера. Считаме, че този процес по промяна на законодателството ще бъде достатъчно публичен, каза Тома Белев.
Националната агенция за приходите започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър. Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони от момента на първото прехвърляне на собствеността. Данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая./ БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg