EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-чисти кланици в "новите" от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-чисти кланици в "новите" от ЕС

mail10:00 | 26.10.2012прегледи 491 коментарикоментари 0


Държавите, които се присъединяват към ЕС от 2004 г. Нататък, трябва да приведат кланиците си в съответствие с хигиенните стандарти на ЕС, съобщи българската пресслужба на Европейската сметна палата. Тъй като тези изисквания по принцип са по-строги, отколкото действащите национални норми, за модернизирането на кланиците в тези държави са отделени средства на ЕС с цел да се улесни спазването на хигиенните изисквания. ЕС осигурява около 117 милиона евро за 241 кланици в рамките на програма САПАРД. Одитът провери как са използвани тези и други средства , както и дали съществуват адекватни системи за изпълнение на хигиенните стандарти. Одитът включи посещения на кланици, които ползват финансиране от ЕС, в Чешката република, Унгария, Полша, Румъния и Словения.
Основното заключение е, че като цяло моделът на системите за надзор на хигиенните изисквания от страна на комисията и на компетентните органи на посетените държави членки е подходящ. При одита обаче бяха установени редица слабости при прилагането на тези системи (по отношение на надзора на предприятията за хранителни продукти (ПХП), и изпълнението от тяхна страна на хигиенните изисквания). Установените слабости показват необходимостта от по-стриктно
извършване на проверки на всички нива, за да се намалят рисковете. В доклада се отправят общи препоръки, насочени към подобряване на изпълнението на място, както и на насоките и обучението.
 


Тагове: кланици, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg