EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-слаб ръст на икономиката на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-слаб ръст на икономиката на САЩ

mail08:40 | 29.12.2021прегледи 676 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ бележи ръст от 2,3% през третото тримесечие на 2021 г. на годишна основа, показват данни от министерството на търговията, цитирани от АП и Ройтерс. Растежът обаче е поставен под въпрос от бързото разпространение на нови варианти на коронавируса, посочват агенциите.

През първите две тримесечия растежът е бил съответно 6,3 и 6,7 процента, но забавянето е започнало през август с появата и разпространението на варианта Делта, отбелязва АП.

Притесненията за растежа през последната четвърт на годината са още по-сериозни поради бързото разпространение на варианта Омикрон, съчетан с високата инфлация и проблемите с веригите на доставки.

Влияние върху растежа е оказало и намаляването на средствата, отпускани от правителството на домакинства и бизнеси за компенсиране на щети, нанесени от пандемията, както и катастрофалните последици от урагана Айда, ударил през август енергопроизводството.

През октомври икономиката все пак набра скорост благодарение на увеличение на потреблението на дребно и производството. През месеца леко се сви и търговският дефицит, тъй като износът достигна рекордни стойности, а безработицата слезе до 4,2 процента, най-ниско ниво от 21 месеца.

Според икономисти, анкетирани от Ройтерс, годишният ръстът на икономиката на САЩ ще бъде 5,6 процента, най-високият от 1984 г. През 2020 г. икономиката на САЩ се сви с 3,4 процента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg