EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-слаб добив от ябълки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-слаб добив от ябълки

mail17:15 | 28.11.2022прегледи 585 коментарикоментари 0


Прибрани са 75 процента от ябълковата реколта в Пернишка област, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие", цитирана от БТА. От реколтираните до момента 53,6 хектара са добити 276,42 т ябълки. Най-много са плододаващите площи в общините Радомир и Перник, съответно 25 хектара и 23,4 хектара, в община Трън въобще няма. В пограничния край едва сега са засадили 0,81 хектара млади дръвчета. Отново община Радомир е първенец и в младите насаждения с 2,38 хектара, като в целия регион те са 3,75 хектара. 

Миналата година средният добив от ябълки е бил по-голям с 1294 кг/ха. Тогава от 70,6 ха площи са прибрани 6451 кг/ха ябълки.

След инвазията на вносни плодове българският потребител вече предпочита големи и красиви, почти "нарисувани" ябълки, коментира Одринка Дукатинова - собственик на овощни градини в пернишкото село Ярджиловци. Според нея, за да постигнат родните производители ябълки "като картинка", трябва да вложат много средства в препарати за растителна защита и торове. "Това повишава себестойността на крайния продукт и ние не сме конкурентоспособни по отношение на цената, защото субсидиите ни са значително под европейските", твърди Дукатинова.

По думите ѝ у нас субсидията е на декар площ, а в Полша, например, е на килограм произведена продукция. Някои овощари вече се отказали от бизнеса си и изкоренили градините си, като се насочили към зърнопроизводство, казва Дукатинова. Тя, заедно с Чавдар Евтимов, е внесла инвестиционно предложение в община Перник за изграждане на цех за преработка на ябълки и производство на студено пресован сок.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg