EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

По-силен интерес към нови лукс имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-силен интерес към нови лукс имоти

mail06:31 | 11.03.2021прегледи 1613 коментарикоментари 0


Пазарът на луксозни имоти в София запази динамиката си и показа ценова стабилност дори през трудната 2020 г., сочат данните на Unique Estates. Компанията отбелязва ръст през второто  шестмесечие на запитванията и продажбите в сравнение с предходната година както в сегмента на къщите, така и в този на луксозните апартаменти.  

Наблюдава се тенденция към засилено търсене на ново строителство, като кварталите с такова се радват на повишен интерес от купувачите. Тяхното внимание трайно се измества към имоти в полите на Витоша и в някои от бързо развиващите се южни райони на София. Предвид активното търсене и по-бавните темпове на започване на ново строителство, очакванията са за балансиран пазар през настоящата година и дори за леко покачване на цените.

Търсене и предлагане

Повишеното внимание към дома и качеството на живот по време на пандемията доведоха до активно търсене в луксозния сегмент на пазара на жилищни имоти. В условията на работа от вкъщи и две вълни на локдаун, хората от средната и над средна класа все по-често се замислят за покупка на къща или смяна на сегашното жилище с по-широко или по-функционално.

„Пазарът на луксозни имоти показа висока активност през изминалата година. За десет месеца регистрирахме същия брой сделки, както за цялата 2019 г. Първоначално, след затварянето през пролетта имаше известно стъписване сред купувачите, но впоследствие много от тях установиха, че не могат да очакват голям спад на цените и търсенето се нормализира“, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Данните на компанията показват и по-кратки срокове за взимане на решение. През последните месеци до сделка се е стигало в рамките на 1 до 5 седмици от момента на заявен интерес. Повишеното внимание към дома и качеството на живот доведе до активно търсене в сегмента на луксозните имоти. В много случаи жилища в строеж се продават още на фаза проект, което също е нетипично за този пазар.

Новото строителство се налага като предпочитана категория в сегмента на луксозните имоти, особено сред по-новите поколения купувачи. Все по-активни са хората от милениал поколението, които предпочитат къщи или апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в южните райони на София, както и в полите на Витоша.

Освен традиционните клиенти от корпоративния сектор, интерес за покупка през последните месеци проявяват и българи живеещи в чужбина. Много хора в пред пенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в луксозен имот, търсейки стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си.

Интересът по райони

Витошката яка и крайградските райони

Пандемията възроди търсенето на къщи в крайградските райони на София. Данните на Unique Estates от последната година показаха нарастващ интерес както към традиционни локации като кварталите по Витошката яка, така и към райони, които дълго време оставаха на втори план – Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница.

Възраждането на интереса към тях има своето обяснение с двете вълни на локдаун и тенденцията за работа от къщи.

“Много от нашите клиенти решиха да инвестират във втори крайградски дом, за да имат място, където могат да се установят временно сред зеленина, двор, въздух и повече пространство в случай на пандемия или други ограничения. Това търсене формира нов сегмент на пазара – покупка на втори дом около София, и върна интереса към редица позабравени райони“, коментира Светослава Георгиева.

По нейни наблюдения в по-неразвитите като пазар райони, като Панчарево и Малинова долина, внимание привличат основно построените през последните години затворени комплекси. Докато в установените квартали, като Бояна и Драгалевци, се сключват и сделки за самостоятелни сгради. 

Бояна и Драгалевци традиционно се разглеждат заедно от купувачите на луксозни имоти. Доскоро двата квартала бяха популярни основно за покупка на къщи, но появата на ново строителство в района през последните години раздвижи продажбите и в сегмента на апартаментите. Търсенето е насочено към малки бутикови сгради или в затворени комплекси, като купувачите са основно хора от поколенията Y и Z (родените съответно след 1980 г. и след 1996 г.).

„Ако хората от предишните поколения трудно си представяха да отидат в апартамент над околовръстното шосе, то хората на възраст около 30-35 години отдавна не гледат на Бояна и Драгалевци като райони с къщи. Това са места близо до планината, удобни за спорт и физическа активност, с подобрена инфраструктура, големи магазини“, обобщи Светослава Георгиева.

Докато в Драгалевци се оформиха цели зони с нови апартаментни комплекси, в Бояна преобладава микс от ново и старо строителство. Предлагането на апартаменти там е концентрирано в района на местността Гърдова глава.

Южни райони

Близостта до мол и спирка на метрото, както и появата на нови апартаментни комплекси, превърнаха Кръстова вада в притегателен център за купувачите на луксозно строителство. Зоната около проекти като Амая Резиденс, ГОРА и други се очерта като бързо развиващ се район от жилищни и офисни сгради. Цените в тази част на квартала се движат около 1900-2000 евро/кв. м и нагоре. Предимството му е, че концентрира по-крупни проекти с уреден достъп, добра вътрешна инфраструктура и места за паркиране. В това отношение Кръстова вада се радва на по-хомогенно развитие в сравнение със съседни квартали, като Манастирски ливади и Витоша и определено измества фокуса на купувачите на луксозни имоти от тях.    

В Манастирски ливади най-предпочитана е зоната около бул. България, където предлагането е концентрирано в затворени комплекси или висок клас самостоятелни сгради. В тази част търсенето е за завършени и обзаведени жилища, като цените достигат до 2000 евро/кв. м. Значително по-ниски са ценовите нива във вътрешността на квартала, където достъпът е по-труден и застрояването е по-хаотично, предимно от самостоятелни жилищни сгради. Подобна е картината в квартал Витоша. Търсенето на луксозни имоти там е концентрирано в зоната към Околовръстното шосе, където преобладават големите затворени комплекси и уличната мрежа е по-добре уредена. Останалата част от квартала е с недобра инфраструктура и ограничено предлагане на подходящи апартаменти – ново строителство, с големи квадратури, уреден достъп и добри възможности за паркиране.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg