EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По пътя на виното в Сакар и Източни Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По пътя на виното в Сакар и Източни Родопи

mail09:06 | 26.05.2022прегледи 831 коментарикоментари 0


Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) представя винарните и природните забележителности на Югоизточна България, в текст "По пътя на виното в Сакар и Източни Родопи". 

В последните години Сакар и Източните Родопи впечатляват с магичната комбинация от исторически забележителности, вкусни фермерски храни и удивително разнообразие от винарски изби. Макар и регионът да заема по-малко от една трета от Тракийската низина и да няма свое запазено географско указание за произход, виненият сектор тук е силно фрагментиран, а интересът на инвеститорите не спира, пишат от БАВП.

В този край на страната ни се преплитат истории на малки и средни производители, които са основната причина за развитието на винения туризъм тук и за утвърждаването, ако все още не юридическо, то поне концептуално, на единен винен регион.

Това е валидно особено за Сакар, където концентрацията на винарски изби и лозови масиви е в границите на землищата на няколко съседни села, които в съзнанието на запаления винолюбител говорят и за определени сортове и стилове вина. Примерите за това са Тамянка от Шишманово, Мерло от Коларово, Сира от Изворово и други микрорайони на север от град Харманли по южните склонове на планината Сакар, пишат от асоциацията. 

На пръв поглед многообразието от винени сортове съществува, но, вглеждайки се в най-ярките представители на всяка изба, ще видим, че се открояват два характерни бленда и няколко едносортови вина, отбелязва организацията.

Шардоне, вионие и тамянка са трите бели сорта на региона, които освен самостоятелно вече срещаме и в сходни пропорции в троен бленд. Мерло, сира и каберне фран са трите червени водещи сорта, около които се обединяват повечето винари. Близостта на речна долина и разчупеният планински релеф формират разнообразни терени с изложение на юг, югозапад и югоизток. Климатът е континентално-средиземноморски, с мека зима, горещо и сухо лято и постоянно въздушно течение; почвата е с отличен дренаж. Това спомага за производството на здраво грозде с отлични показатели, отчитат от БАВП.

Осъзнавайки нуждата от регионално взаимодействие и фактът, че конкуренцията не е заплаха, Сакар вече има свое лого, обща туристическа брошура и се готви за създаването на защитено наименование за произход (ЗНП) Сакар. Винарите организират и съвместни събития като Винения тур “4 х 4” по време на Трифон Зарезан и серията фестивали “Пролет сред лозята - винен фест Южен Сакар 4х4”, който ще се проведе на поляните пред Изба Коларово, пише в материала.

Тук буквално е възможно да направите винен тур пеша. Може да започнете от Вила Басареа и елегантните вина на Камен Коев, които, освен че ни пленяват с вкус, разказват и удивителни факти и истории за тракийското наследство. Само на 200 метра от Вила Басареа е Винарна Братанов, където зад грубия индустриален облик на сградата ще ви изненада нежното присъствие на еноложката и френски възпитаник Мария Стоева. Последовател на идеята, че виното се ражда на лозето, тя и собствениците от семейство Братанови създават изразителни вина с характер. В същата сграда и от същата еноложка се правят и вината на Иво Върбанов от собствените му лозя до с. Изворово. 

Третата отбивка може да бъде регионалната енотека - Енотека Сакар, където да се насладите на питателен обяд или вечеря с други пропуснати вина от региона. Можем да наречем този тур и градски, тъй като винарните се намират в периферията на град Харманли. Към тях съвсем наскоро се присъедини и винарна Росалеа, чийто чешки собственик се влюбва в региона и инвестира в лозя от 2016 г.

Само на 15 км северно от Харманли е втората концентрация на изби. Тук, между Коларовските масиви, могат са се посетят четири винарни. Първо се вижда отдясно на пътя новата сграда на Тера Тангра, където е изнесено само биологичното производство на избата и да се провеждат дегустации пред ширналите се необятни лозя край село Българин. На метри оттук е Винарска изба Малката Звезда, която е разположена на древен кръстопът, дал името на винарната. С новия ù облик се заема младият технолог Свилен Георгиев, който умело защитава стила вина, които иска да прави в Сакар.

На 2 км оттук са и още две винарски изби. Първо ще привлече вниманието ви забележителната сграда на Кастра Рубра, а ако вече сте почитател на региона, вероятно добре познавате и Изба Коларово, чийто творец е Илияна Коева. А тези, които я познават, знаят, че освен да прави безупречни вина, тя умее да посреща по удивителен начин своите гости. 

До скоро се усещаше липсата на места за настаняване, но вече има добри примери, които обхващат потенциала на региона за пълноценна почивка в съчетание с културен и винен туризъм. Заара Eстейт край село Главан е хотелски комплекс и винарна в едно, който предлага на своите гости не само собствените си вина, но и разходки до още пет от винарските изби и забележителности като Узунджовската църква, Крепостта и гробницата в село Мезек, Музея на тракийското изкуство и др.

Източните Родопи от своя страна впечатляват винолюбители основно чрез виното, което, разбира се, е в основата на винения туризъм. Най-яркият представител на изба с развит винен туризъм тук е най-малката винарна, чиято продукция основно се продава на място - Винарна Мезек, а недалеч е и добре известният винопроизводител Катаржина естейт, от които очакваме да бъдат по-достъпни за туристи с изграждането на хотелска част. Още пò на юг се простират лозята на Винарска изба Ямантиеви, а недалеч в покрайнините на Ивайловград е и самата им производствена база. Виа Антика е разположена в село Белица край град Любимец. Идеята им за максимално натурални вина с минимална намеса в процеса на винификация вероятно ще търси нишови канали за споделяне на тази философия.

От практично винена гледна точка Сакар и Източните Родопи са отличен регион за търсачите на вина с дълъг потенциал за отлежаване, с които да попълните личната си енотека. Някои от по-старите винарски изби могат да предложат интригуващи вертикални дегустации. За по-големи групи може да бъдат организирани гурме преживявания или кулинарни демонстрации. В по-емоционален и морален план виненият туризъм тук допринася за съхраняването на традициите и за възраждане на изгубените връзки между производителите на вино и храни. Да пътуваш в този регион е откривателство – толкова мистично, разнородно, преплитащо епохи, етноси и истории на малките промени, които като меандрите на Арда бавно си проправят път, информират от винарската асоциация. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160