EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малък ДДС до края на мандата, а лихвите скоро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малък ДДС до края на мандата, а лихвите скоро

mail11:50 | 06.03.2012прегледи 590 коментарикоментари 0


„България има най-ниското данъчно бреме в размер на 33,4% от БВП в целия ЕС", заяви в предаването „Здравей България" по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той потвърди намерението да се намали ставката на ДДС до началото на следващата година, но не се ангажира с конкретна дата, за да не повлияе на потребителското поведение. Министър Дянков не подкрепя въвеждането на допълнителна осигуровка от 1% и заяви, че е против всяка промяна, която увеличава данъчната или социалната тежест.
Министърът на финансите разсея опасенията на опозицията и уточни, че към момента фискалният резерв е 4,3 млрд. лева. Не е коректно да се спекулира и да се обвързват предлаганите промени на управлението на т.нар. Сребърен фонд с предстоящите плащания по външния дълг в началото на следващата година, категоричен е финансовият министър. Според него, една част от финансирането за плащане на падежа би могло да бъде от държавни ценни книжа, а друга - от еврооблигации, като за външния пазар е разумно да се изчака малко по-благоприятен момент. България е държавата с най-висок кредитен рейтинг в Източна Европа и единствената държава в ЕС, чийто кредитен рейтинг беше повишен, подчерта министърът.
Министър Дянков съобщи, че в края на тази седмица ще бъдат разгледани в Министерския съвет и предложенията на финансовото министерство за промяна в определянето на лихвите и таксите по банковото кредитиране. Целта, според него, е повече прозрачност и прилагане на пазарни принципи при определянето на банковите такси върху потребителските кредити.
 


Тагове: Дянков, ДДС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg