EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко финансови злоупотреби в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко финансови злоупотреби в ЕС

mail09:15 | 20.07.2012прегледи 416 коментарикоментари 0


Злоупотребите, засягащи бюджета на ЕС, са намалели с 35% през 2011 година, според годишния доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на ЕС, който бе публикуван.
В областта на политиката на сближаване случаите на предполагаеми злоупотреби са били с 41% по-малко, в сравнение с 2010 г., докато в областта на селското стопанство докладваните случаи на злоупотреби са намалели с 66 процента. В допълнение към по-засилените мерки и по-добрия контрол, които бяха приложени за финансовите средства на ЕС, за спада в равнището на злоупотребите през 2011 г. има и няколко обяснения от техническо естество, отбелязва Еврокомисията. Приключването на програмния период в политиката на сближаване и по-трайното  докладване в новата контролна система за селското стопанство също са допринесли за по-ниското равнище на докладвани злоупотреби, в сравнение с 2010 година, пише в съобщението.
 

Общо 295 млн. евро от европейските фондове (0,2% от бюджета на Общността) са били предмет на злоупотреби и трябва да бъдат възстановени в съответствие с правилата на ЕС. В своя доклад комисията отбелязва нуждата от допълнително намаляване на злоупотребите, засягащи бюджета на ЕС, като отправя няколко препоръки към държавите от Общността, които могат да спомогнат за постигането на тази цел.
Еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета коментира, че намаляването на злоупотребите с бюджета на ЕС показва, че решителните усилия на ЕК за разрешаването на този проблем започват да носят плодове. Борбата далеч не е приключила,
комисията продължава политиката си на нулева търпимост към злоупотребите и нито цент от парите на данъкоплатците не трябва да бъде изгубен в полза на онези, които извършват злоупотреби, допълва той, цитиран в съобщението.
 

Комисията ще продължи да прави всичко възможно, за да защити бюджета на ЕС и държавите от Общността също трябва да положат повече усилия, допълва еврокомисарят. Възстановяването на средства на ЕС, свързани с нередности и злоупотреби, се е подобрило, като през изминалата година комисията е поискала да бъдат върнати около два милиарда евро под формата на финансови корекции и възстановявания. Държавите от ЕС са постигнали известни подобрения по  отношение на възстановяванията от крайните получатели, по-специално в областта на предприсъединителната помощ.

В доклада комисията призовава държавите от ЕС с ниско равнище на възстановявания да предприемат необходимите мерки за подобряване на този показател и да преминат към конфискуването на активи в
случаите, в които получателите не върнат парите, свързани с нередности и злоупотреби. Неотдавнашното предложение на комисията за защитата на финансовите интереси на ЕС чрез наказателното право може значително да спомогне за възстановяването на финансови средства и да окаже възпиращ ефект върху онези, които извършват злоупотреби, допълва Еврокомисията. /БТА-
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046