EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко пчелен мед събран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко пчелен мед събран

mail16:15 | 26.10.2023прегледи 495 коментарикоментари 0


Реколтата от пчелен мед в района на Смолян е по-слаба заради климатичните аномалии през това лято, информира Атанас Костадинов, председател на местното сдружение „Родопска пчела“.

Цените на пчелния мед на пазара остават около миналогодишните стойности, според Надежда Митева от „Пчелна ферма Митеви“, отличена с приза „Пчелар № 1 на България за 2022“. 

Средно шест -седем кг от кошер са добивите на смолянските пчелари тази година. Намалението в реколтата според Надежда Митева е обяснимо, след като годината бе изключително странна в климатично отношение.

Всяка рязка промяна на климата се отразява като стрес за пчелите, обяснява Митева. Независимо от ограничените количества,  повишение на цените на меда не са наблюдава. Част от пчеларите се ориентират към предлагане на стоката директно на пазара, тъй като големи прекупвачи на мед не изкупуват или намаляват цените.

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на Наредба № 8 от 2023 г. на условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г., засягаща сектор „Пчеларство“. С изменението ѝ земеделските производители, които имат двустранно подписани договори с Държавен фонд „Земеделие“, но не са успели да подадат заявление за плащане до 2 октомври 2023 г., ще имат нов 5-дневен срок да го направят. Промяната има за цел да предостави възможност на всички бенефициери, които са изпълнили поетите с договора ангажименти да подадат заявление за плащане.

Припомняме, че от тази година за първи път кампанията по кандидатстване по секторните интервенции от Стратегическия план е изцяло електронно и се осъществява през Системата за електронни услуги (СЕУ). Цялата комуникация с Държавен фонд „Земеделие“ се извършва единствено и само чрез тази система. С приемането на нормативния акт се очаква да се създаде възможност за успешното прилагане на секторните интервенции в областта на пчеларството.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 06 ноември 2023 г., включително.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg