EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

По-малко незаети работни места в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко незаети работни места в ЕС

mail13:35 | 18.09.2023прегледи 480 коментарикоментари 0


Незаетите работни места в Европейския съюз, отнесени към работните позиции като цяло, са спаднали до 2,7 на сто през второто тримесечие, спрямо дял от 2,8 на сто през предходното тримесечие и 3 на сто през същото тримесечие на миналата година.

В еврозоната незаетите работни места са били 3 на сто през второто тримесечие, което също е представлявало спад съответно от 3,1 на сто и 3,2 на сто. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

В България през периода април - юни незаетите работни места са представлявали 0,8 на сто от всички работни места в страната. Това е намаление с 0,1 процентен пункт в сравнение с предходното, първо тримесечие, когато незаетите работни места бяха 0,9 на сто, колкото и през второто тримесечие на 2022 г.

Страната ни дели първото място с Румъния сред членките на ЕС с най-ниски дялове на незаети работни места, а Испания и Полша (0,9 на сто за всяка) и Словакия (1 на сто) допълват челната петица, сочат още данните на Евростат.

Сред страните членки на ЕС, за които има данни, най-високи нива на свободни работни позиции през тримесечието приключващо през юни, е регистрирала Нидерландия (4,7 на сто), Белгия (4,6 на сто) и Австрия (4,4 на сто).

Сред страните, приели еврото като официална валута, незаетите работни места през второто тримесечие са били 2,6 на сто в секторите промишленост и строителство и 3,3 на сто в услугите. В ЕС като цяло този дял е бил 2,4 на сто в промишлеността и строителството и 3 на сто в сектора на услугите.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година процентът на незаетите работни места се увеличава в четири страни през второто тримесечие, в други четири запазва достигнатите нива, а в деветнадесет страни намалява.

Увеличения се наблюдават в Гърция (+0,4 процентни пункта), Кипър (+0,2 п.п.), Португалия и Италия (+0,1 п.п. за всяка), докато най-голям е спадът в Чехия (-1,2 п.п.), Дания, Люксембург и Финландия (-0,8 п.п. за всяка).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg