EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

По-малко безработни в Плевен и Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко безработни в Плевен и Добрич

mail10:31 | 30.06.2010прегледи 2438 коментарикоментари 0


В Плевен за втори пореден месец нивото на безработицата бележи спад. Това съобщиха от Бюрото по труда в областния град.
Регистрираните безработни в общината са 5700. Делът им е 7,69 на сто от икономически активното население. На трудовата борса най-голям е броят на хората със средно образование - почти половината от регистрираните.
За първи път от месеци насам се забелязва лек ръст на потребностите от работна сила в Плевен. Обявени са 106 свободни работни места на първичния пазар. Търсят се предимно неквалифицирани работници - 80 на сто от всички предложени места - продавачи, хигиенисти, пазачи, гладачи, камериерки, общи работници, строители, машинни оператори, сервитьори.
Няколко свободни места са обявени и за учители, касиери, лекари, медицински сестри, както и за шофьори, автомонтьори, трактористи, готвачи и шивачи.
По- малко безработни има и в област Добрич, където към края на май процентът на хората без работа достигна 9.92 на сто и бележи спад с 1.01 процента спрямо предходния месец. Това съобщи на пресконференция директорът на Бюрото по труда Васил Сивков.
В региона са регистрирани общо 10 445 безработни - с 2532 повече спрямо същия период на миналата година.  
Във всички общини хората, останали без препитание, към края на май намаляват, като най-голям е спадът в Балчик - с 1.46 на сто, Каварна - с 1.3 на сто, Добрич - с 1.12 на сто. От бюрото обясняват по-ниските равнища на безработицата главно с осигуряването на сезонна заетост в туризма и селското стопанство.
През май на първичния пазар на труда в областта са били заявени над 560 свободни работни позиции - най-много в туризма, преработващата промишленост, търговията, селското стопанство.
Бюрото по труда в Добрич разполага със 187 свободни работни места към края на юни. Търсят се лекари, счетоводители, а от работническите професии - шивачи за производството на облекла и обувки, тапицери, дърводелци, монтажници.
Продължава набирането на персонал за туристическите бази в Балчик, Кранево, курорта "Албена" и други ваканционни селища.
Свободните позиции са за бармани, готвачи, администратори, камериери, сервитьори.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg