EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-лесно издаване на шенгенски визи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-лесно издаване на шенгенски визи

mail10:35 | 24.04.2019прегледи 639 коментарикоментари 0


ЕС възнамерява да улесни издаването на шенгенски визи за туристи без регистрирани нарушения на визовите норми, съобщи пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от ТАСС.

Съответното законодателно предложение вече е одобрено от Европейския парламент и сега предстои да получи одобрението на всичките 28 страни членки на ЕС, шест месеца след което то ще влезе в сила.

"Може да се очаква, че новите визови правила ще влязат в сила до края на тази година", отбеляза пресслужбата.

Според документи на ЕК новите норми ще позволят на туристите да подават документи за виза в електронен вид половин година преди пътуването, което в момента може да става не по-рано от три месеца. 

Туристите, заминаващи на морско пътешествие, ще могат да подават заявления девет месеца по-рано.

За туристите, които вече са получавали шенгенски визи и са с безупречна визова история, ще бъде предвидено издаване на многократни визи, чийто срок ще се увеличава с всяка следваща молба - от едно до пет години. 

Нововъведението ще се заплаща от самите туристи - стандартната консулска такса ще нарасне от 60 на 80 евро, а за страните, с които ЕС има споразумение за опростен визов режим - от 30 на 40 евро. Консулската такса ще се преразглежда на всеки три години.

По данни на Европейската комисия в момента от визи за пътуване в страните от Шенгенското пространство се нуждаят гражданите на 105 страни. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg