EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-лесна регистрация на кола в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-лесна регистрация на кола в ЕС

mail13:45 | 15.07.2013прегледи 737 коментарикоментари 0


Комисията на ЕП по вътрешен пазар прие доклад, който цели да намали формалностите при преместването на автомобил от една страна от ЕС в друга. Според предложението на Европейската комисия регламентът, улесняващ пререгистрацията на превозни средства, може да спести около 1,5 млрд. евро годишно и да реши един от големите проблеми на гражданите относно единния европейски пазар.
Трудностите с регистрацията на коли бяха идентифицирани в доклад на Комисията за бъдещето на единния пазар като едно от 20-те най-често срещани оплаквания на гражданите. В тази връзка докладчикът на Европейския парламент Тойне Мандерс (АЛДЕ, Нидерландия) коментира: "Ние искаме да докажем, че вътрешният пазар работи".
Цели на предложението
Предложението, одобрено от комисията по вътрешен пазар, преследва няколко цели. То създава яснота в коя страна трябва да се регистрира колата, ако живеете в една държава, а я използвате предимно в друга (например, ако я ползвате, за да пътувате до работата си). Опростява се процедурата по пререгистрация при преместване и се създава европейска база данни за обмяна на информация между страните-членки. Освен това се дава възможност за избор на гражданите или компаниите, които могат да пререгистрират колата с национален номер или с номер на ЕС (при условие, че националното законодателство го допуска).

Защо са нужни новите правила
Регламентът решава няколко проблема, един от които е регистрацията на коли, закупени в чужбина. В момента ако закупите кола в друга страна-членка, защото там тя е по-евтина, и искате я да карате в родната си страна, застраховането й ще се окаже трудно, а временните регистрационни номера, дадени в страната на покупка, няма да бъдат приети, обясни Клаудия Мей от германската асоциация на автомобилистите ADAC по време на изслушване в Парламента на 20 март.
Друг проблем е свързан с колите под наем - коли, регистрирани в една страна и попаднали в друга, не могат да се отдават под наем там.
Европейската база данни пък ще помогне за борбата с кражбите и измамите с коли.
Следващи стъпки
Парламентът се очаква да гласува текста на пленарно заседание в началото на 2014 г.
Източник и снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg