EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По 300 лева компенсация за домашни прасета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По 300 лева компенсация за домашни прасета

mail15:15 | 06.08.2019прегледи 472 коментарикоментари 0


  По 300 лева ще получат собствениците на прасета, отглеждани в тип "заден двор", ако доброволно умъртвят животните. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Пазарджик след среща с кметовете на населени места, които днес протестираха срещу част от мерките за овладяване на болестта африканска чума по свинете. На срещата присъства и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
    Борисов уточни, че средствата ще бъдат за дезинфекция и почистване на терените, за да могат на след това хората отново да отглеждат прасета в личните си стопанства.
    По регламент и по закон тези стопанства са незаконни, но въпреки всичко ние се отнасяме с внимание и толерантност, за което Асоциацията на свиневъдите ни обвинява, добави Борисов. По думите му, ако се остави срок до 31 декември за доброволно умъртвяване в санитарните зони, както са поискали някои стопани, "ще приключим с промишленото свиневъдство в страната". "Този щам е от 30 години и няма имунизация срещу него. Двеста милиона прасета са умъртвени в Китай. Две години успявахме да я овладеем, но въпреки това ни завладя", каза още министър-председателят. 
    Борисов посочи, че при разговорите е постигнато съгласие през следващата година промишлените производители да осигурят млади животни за потърпевшите и те отново да могат отглеждат прасета в личните си стопанства.  
    "Нито ще пратя армията, нито жандармерията, нито ще накарам полицаите да ходят и да малтретират хората, но после когато всички животни умрат, пак ще се съберем и ще си кажем, че тогава имахме шанс", добави Бойко Борисов. Това, което правим сега, е да се обединим и да се измъкнем от ситуацията, посочи премиерът.
    Министър Десислава Танева от своя страна уточни, че парите ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия. Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение, за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете. 
    След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1962