EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По- ниски данъци при саниране на жилище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По- ниски данъци при саниране на жилище

mail14:40 | 22.02.2011прегледи 1733 коментарикоментари 1


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза, че МРРБ ще преговаря с други министерства за възможности за намаляване на данъчната ставка при саниране на жилищата. Плевнелиев коментира това пред журналисти на форум за "зелената икономика". Според министъра няма логика да се увеличават данъците при инвестиции за мерки за енергийна ефективност, което на практика сега се получава. Четири милиарда лева са необходими за санирането на панелните блокове, които са около 18 700. Това ще обхване 2,7 млн. души или общо 700 000 домакинства, уточни още министърът. По думите му така ще се спестят близо 1600 мегавата, приблизително колкото са предвидените мощности в бъдещата АЕЦ „Белене”.

Средностатистически при саниране на жилищни сгради се намалява с 30%  потреблението на енергия, каза министърът на околната среда и водите Нона Каражова. По думите й дори и да няма данъчни облекчения, и тази проста сметка ще накара хората да санират жилищата си. В момента работната група на министерствата на околната среда и водите, на труда и социалната политика и на финансите разработват промяна на системата за енергийни помощи, като ще се стимулира отоплението с по-екологични горива - природен газ, екобрикети. Практиката огромна част от помощите да се плащат за брикети и въглища с високо съдържание на сяра и прах ще се преустанови, допълни Караджова.
Министър Плевнелиев каза, че не възприема като критика изказването на форума на постоянния представител на Световната банка в България Маркус Репник, който посъветва правителството да ускори работата по енергийната ефективност. Не се чувстваме критикувани, а по всякакъв начин потвърдени, защото работим от първия ден, в който сме в това министерство, по темата енергийна ефективност и имаме един милиард лева по оперативната програма "Регионално развитие" директно за мерки за енергийна ефективност и вече 270 договора, които се изпълняват за над 500 милиона лева, отбеляза Плевнелиев. Той съобщи, че днес делегация от МРРБ в Брюксел преговаря за автомагистрала "Хемус" и за скоростния път "Рила". България иска да включи "Хемус" в бъдещото разширение на TEN-T-мрежата, което ще се случи на експертно ниво до края на февруари, допълни Плевнелиев в отговор на въпрос.
Постоянните постоянният представител на Световната банка в България Маркус
Репник призова правителството да ускори работата в сферата на енергийната ефективност, стана ясно на форума за „зелена икономика”. По думите на Репник това е много важно, защото до 40% от цялата използвана енергия в ЕС се използва за сгради. 2,7 милиона българи живеят в стари панелни жилища и консумирането на енергия в страната може значително да се намали, ако същите сгради се санират с енергийно спестяващи мерки, отбеляза Репник. Той допълни, че България може да промени и препрограмира средствата от европейски фондове, за да ги използва за финансиране на подобни програми. Според Репник страната ни трябва да се движи бързо, смело и по координиран начин по пътя на "зелената икономика". Важна е лидерската позиция на правителството, но не е достатъчна, използването на ресурси зависи от всички нас, допълни представителят на Световната банка.


 


 
Коментари
 
Danachen - 22-02-2011 г. 15:17:37

Не е ли дискриминация да се намалят данъците на някой, който си е санирал жилището и да останат високи на друг, който си е построил жилище със съответната термоизолация?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg