EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По - висока цена при търговията с млечни квоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По - висока цена при търговията с млечни квоти

mail14:20 | 05.08.2010прегледи 1660 коментарикоментари 0


За втора поредна година производителите на мляко ще могат да търгуват с квоти, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА). Агенцията стартира процедурата за покупко-продажба на млечни квоти на фиксирани цени – т.нар. квотна борса съгласно Наредба № 23.
За настоящата квотна 2010 - 2011 година министърът на земеделието и храните утвърди със заповед фиксирана цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби. През миналата година цената бе по- ниска с 0.05 лв. на килограм квота.
ДФЗ – РА е междинното звено, през което се осъществява покупко – продажбата на индивидуални млечни квоти между производителите на мляко. Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота. Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.
От 1 до 30 Август заявления в ДФЗ-РА могат да подават производителите на краве мляко, които желаят да закупят индивидуална млечна квота. От 1 септември до 15 ноември заявления ще подават и производителите, желаещи да продадат индивидуалната си млечна квота.
Заявленията се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие”.
За периода 2009-2010 г., през който за първи път се прилагаше т.нар. квотна борса, през ДФЗ-РА са продадени и съответно закупени млечни квоти на обща стойност 641 228, 70 лв.
Покупко-продажбата на квоти е част от квотната система. Квотната система е въведена в страните от Европейския съюз като механизъм, чрез който да се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане, както и да се стимулира консумацията на мляко и млечни продукти. Всяка страна - членка има разпределена национална квота, от която производителите получават индивидуалните си квоти, разпределени за дадено стопанство. За текущия квотен период националната млечна квота за България е 1 018 651,458 тона. Разпределението на националния резерв се извършва от Министерство на земеделието и храните.

Съществуват два вида индивидуални квоти:

- Квота за доставки - всяка доставка на мляко от производител на изкупвач;
- Квота за директни продажби - всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя.

Всеки отделен производител, в зависимост от нуждите на своето стопанство, може да притежава и двата вида квота.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg