EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пловдив: Спортна зала = 49,5 млн. лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Спортна зала = 49,5 млн. лева

mail17:59 | 28.08.2015прегледи 4383 коментарикоментари 0


Новата многофункционална спортна зала "Колодрума" в Пловдив струва 49 500 000 лева /с ДДС/, като в тази сума влизат 8 милиона лева за откупуването на терени и 3 милиона лева за изграждането на колоездачната писта. Това каза пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от БТА на първата пресконференция в залата.
Тя е на площ 27 019 кв.м. и сметките показват, че без данъка в един квадратен метър са инвестирани 1 480 евро. Тотев добави, че утре Общинският съвет ще гласува учредяването на ново общинско предприятие "Многофункционална спортна зала", което ще има 13 щата, като това включва управител, мениджъри и хора за почистване. Тепърва ще се работи за ценовата политика на залата, като очакванията на кмета са още първата година да се приближат границите на разход и приход и залата да започне да се самоиздържа.
Изграждането на залата започна преди 9 години и вследствие на промените в технологиите и материалите се наложи всичко да бъде преработено, допълни архитектът на сградата Тодор Абаджиев. По думите му цената само на сградата и оборудването е на стойност 727 евро за кв/м. Той определи проектирането и изграждането на съоръжението като изключително сложно. В нея единствено няма окачена концертна система, но пък акустиката й е отлична и в нормите.
Арх. Абаджиев добави, че проектирането и изграждането на колоездачната писта е дело на арх. Сандер Даума от Холандия, тъй като по думите му "нито един български архитект не може и няма право да проектира такова съоръжение". Даума е успял да приключи с всичко в рамките на 40 дни, като конструкцията е докарана в Пловдив изцяло готова, с което се минимизира рискът от грешки. За нея е използвана сибирска лиственица от Финландия, която по думите на Абаджиев е една от най-качествените дървесини и е изградена по указания на Световната федерацията по колоездене. Парапетът на пистата е от чисто стъкло с дебелина 23 мм.
Официалното откриване на залата ще се състои на 30 август от 18,30 часа и ще се предава директно по БНТ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876