EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив с най-развитата индустриална зона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив с най-развитата индустриална зона

mail09:15 | 03.12.2021прегледи 653 коментарикоментари 0


"През последните години отчитаме устойчив ръст на икономиката, което утвърждава Община Пловдив като ядро и двигател на растежа на местно, регионално и национално ниво. Последните икономически анализи, които направихме като част от изработването на новия План за интегрирано градско развитие за периода 2021 - 2027 г., ни дават достатъчно основания за оптимизъм за бъдещото". Това каза кметът на Пловдив Здравко Димитров на Годишния форум Индустрия 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции.

По думите на кмета през изминалите 15 години, благодарение на засиленото партньорство между местната власт, бизнеса и научните среди, Пловдив се е превърнал в най-развитата индустриална зона в България и Югоизточна Европа. Градът е водещ център с най-голямата индустриална зона в България със 71 000 заети в производствения сектор. Над 40 на сто от добавената стойност на местната икономика се формира от производството, а предстои откриването на още десетки нови заводи.

Развиват се отраслите с висока добавена стойност и икономика, ориентирана към икономика на знанието, каза още Димитров. Според него през последните години българските инвестиции в индустрия са по-големи от чуждестранните и този факт по думите му говори за възраждане на нашата икономика.

Във форума участва и заместник-кметът на община Пловдив по "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов. Той подчерта, че отиващата си година се очертава като върхова по отношение на брой запитвания от инвеститори, които проактивно търсят Пловдив като място за създаването на аутсорсинг и индустриални компании. Това ми дава основание да очаквам една силна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем устойчив ръст на заплатите, подчерта Стоянов. По думите му динамиката от последните две кризи (2008-a и 2020 г.) показа, че пазарът на труда не се е променил драстично. Във второто тримесечие на миналата година бизнесът се възстанови като показателно за това е нивото на безработица, което се върна под три процента за града и около четири на сто за областта, посочи още заместник-кметът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg