EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пловдив: Продава се соларен парк за 100 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Продава се соларен парк за 100 млн.евро

mail15:15 | 06.02.2020прегледи 1595 коментарикоментари 0


Мегасделка за над 100 милиона евро в Пловдивско е на финала. Продава се соларният парк край Караджалово, който е не само най-големият в България, но и на Балканите. Купувач е австрийско дружество Enery Development. Слънчевата централа в първомайското село е разположена на над 100 хектара и е с над 214 000 соларни модула. Заради мащабите си проектът стана популярен с кодовото име "Супер Караджалово". Пиковата му мощност е 60.4 мегавата. Той бе официално открит през 2012 година и има интересна история.

Огромният терен в Първомайско бе закупен доста преди това от “ЗБЕ Партнерс” - дъщерна фирма на пловдивската “Сиенит”. Първоначално идеята беше там да се изгради индустриална зона, но след няколко безуспешни опита, инвеститорите преминаха към план Б – извадиха всички необходими разрешителни за изграждането на соларен парк и след това продадоха дружеството.

Така първият купувач бе американската компания SunEdison, подразделение на MEMC. SunEdison има богат опит в управлението на фотоволтаици по цял свят и съвсем скоро след покупката официално заяви, че целта е препродажба. Слънчевата централа премина в регистрираната в Малта компания ACF Renewable Energy. Дружество бе основано специално заради покупката. Сега ACF Renewable Energy е решено на продажба. За купувач се сочи новорегистрирано австрийско дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global.

Източник: Марица


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg