EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив: Обл.администрация прави соларна централа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Обл.администрация прави соларна централа

mail17:05 | 08.02.2022прегледи 983 коментарикоментари 0


Областната управа в Пловдив да бъде първата сграда на държавна администрация в областта със соларна централа за собствени нужди и две зарядни станции за електроавтомобили - за това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Едната от станциите ще бъде в подземието на сградата, а другата - на ул. "Младежка" - безплатна, на разположение на гражданите, захранвана със "зелен" ток.

Това е намерението на областния управител в Пловдив Йордан Иванов, който обяви, че започва работа по осъществяването му. Инициативата е в отговор на драстичния скок на цените на тока в последните месеци и избраният от Иванов подход да търси дългосрочно, финансово обосновано и "в крак" с 21-ви век решение на проблема с разходите за електроенергия на институцията, се посочва в съобщението.

През последните 12 месеца Пловдивската областна администрация плаща средномесечно по 8360 лева за електричество. Част от сметката е и заради нецелесъобразно ползване - например, не са подменени всички осветителни тела с LED.

"Освен че имаме високи сметки за ток, имаме и свободен покрив с площ над един декар. Без да чакаме националния план за възстановяване и европейско финансиране, защото това ще отнеме време, започваме работа по изграждането на фотоволтаична инсталация за собствени нужди, без отдаване на енергия в мрежата. Идеята е централата да е с мощност 70 kWp и разположена върху площ от 600 кв. м", обяви Иванов.

Размерът на инвестицията, срокът и лихвата по бъдещ кредит са условни, но близки до реалността на пазара, и са достатъчно надежден ориентир, че инвестицията е повече от смислена, обясни Иванов. Примерните разчети сочат, че инвестицията е оправдана, дори цената на тока да падне до 300 лв./MWh.
"Няма да изградим соларната централа върху целия покрив, за да се остави и площ за момента, в който ще е възможно инвестицията да се надгради с европейско финансиране. А и няма смисъл да произвеждаме повече, отколкото можем да потребим", каза областният управител.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047