EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив магнит за инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив магнит за инвестиции

mail11:10 | 22.10.2018прегледи 669 коментарикоментари 0


През последните години Пловдив се наложи като предпочитана зона за инвестиции независимо от ниските нива на безработица в региона, коментира кметът на града инж. Иван Тотев на Годишната конференция „Индустрия 4.0”. По думите му развитието на региона се дължи на доброто партньорство между местната власт и бизнеса, които са насочили сериозни усилия  към повишаване на образованието и компетенциите на човешкия ресурс. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди позитивните икономически показатели на региона и сподели, че в Пловдив през 2017 г. са се разкрили 38 000 нови работни места. „В момента  се намираме в период на глобален икономически растеж и можем да очакваме той да достигне 3.7% през 2020-2021“, прогнозира Лъчезар Борисов. Той сподели, че по инициатива на Министерство на икономиката и бизнеса през 2017 г. е разработена „Концепция за цифрова информация“, която да се превърне в основа за създаването на дългосрочна стратегия за развитие на дигиталната икономика в страната. В тази стратегия ще се развият ефективни инструменти за  внедряване на последните технологии в бизнеса и повишаване на компетенциите на необходимите кадри.

Според Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, именно вълната от иновации носи възможности за развитие на индустриалния отрасъл. „Очаква се да има все по-голямо сливане на физически и цифрови технологии, което ще донесе промяна в множество промишлени сектори. Според последните ни проучвания цифровизацията на продукти и услуги може да добави нови 110 млрд. евро в икономиката на ЕС“, сподели Златев. Той е категоричен, че перспективата пред ЕС е в обединяването на отделните цифрови пазари в единен такъв. Същевременно успехът на все по-сложните цифрови технологии изисква развитието на човешки капитал, който да може да си служи с внедряваните иновации. Огнян Златев сподели, че по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел, в проекта на европейски бюджет за следващата година е предвидена Програма „Цифрова Европа“, която да подкрепи усилията за цифрово развитие на компаниите и повишаване на капацитета на гражданите в рамките на Общността.

По данни на Андрас Кадокса, партньор в  McKinsey & Company, България изостава по продуктивност на работната сила, като същевременно безработицата запазва притеснително високи нива. Той сподели, че дигиталната икономика на страната се движи в много добри стойности – 6.7%, което е голям процент от БВП.

Гунар Мюнт, директор на отдел "Иновации и конкурентоспособност" в ЕИБ, сподели, че само  ¼ от отпуснатото финансиране на банката е предназначено за корпоративно  подпомагане на компании за внедряването на иновации в тяхната дейност. „Европа страда от липсва на капитали. В момента можем да обобщим, че липсват около 400 млрд. евро, които не са инвестирани  от 27-те държави-членки на ЕС без Великобритания“, заяви Гюнар Мюнт. Според него европейската индустрия трябва да се модернизира много по-бързо и да се инвестира повече в нея. Мюнт изрази притеснение, че  европейските технологични компании инвестират с 13% по-малко от своите приходи в нови технологии в сравнение със своите в САЩ например.

Събитието успя да привлече повече от 400 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни консултанти,  представители на ЕК, дигитални предприемачи и висш мениджмънт на български и международни компании.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150