EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Плевнелиев няма да прави служебен кабинет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев няма да прави служебен кабинет

mail06:40 | 22.12.2016прегледи 1427 коментарикоментари 0


Обръщение на президента Росен Плевнелиев към българския народ по повод приключване на конституционната процедура за сформиране на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание:

Скъпи сънародници,

Днес, и третият, последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на парламентарната група на „Реформаторския блок“, бе върнат на държавния глава. И последния опит за съставяне на правителство в рамките на 43-тото НС е неуспешен. С това конституционната процедура приключи.

Предстоят предсрочни парламентарни избори.

Правото и задължението да насрочи конкретната дата, както и да разпусне 43-тото НС е на новоизбрания президент Радев. Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последния момент се надявах парламентарно представените политически сили да намерят устойчива формула за сформиране на правителство. И не защото не мога да направя служебно правителство. Напротив, имам опит, ще го направя за дни. И не защото аз бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция! И това никога не съм си позволил да направя. Не! Единствената причина е, че от първия до последния момент, в който съм на този най-висш пост в държавата, аз нося своята отговорност към всеки един от вас, отговорност за бъдещето на България.

Наслушах се на анализатори – има или няма криза, нормална или извънредна е настоящата ситуация. Няма кой да обясни на международните лидери, на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори и рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна, няма кой да им обясни, че в държава, в която за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално! Няма кой да обясни на българския народ, че когато за пет месеца в държавата се сменят три или дори четири правителства и два парламента – всичко е наред. Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление, прерасна в парламентарна криза.

Аз направих всичко по силите си да предотвратя това. За съжаление, винаги, когато се зададат избори, тясно партийните интереси и страсти надделяват. Очакванията за бъдеща лесна изборна победа, замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно риска за държавата. В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки политически и парламентарни кризи, които доведоха до предсрочни избори, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на Конституцията и добрите демократични практики, още повече, когато сме в криза.

Конституцията е нашата опора, тя е есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи – за правова държава, за човешки права и свободи, за демократична държавност и европейско бъдеще. От първия ден, в който служа на народа като президент, нито веднъж не загърбих върховенството на правото. Дотук всеки един от конституционно определените срокове бе спазен. Ще бъда максимално прозрачен и предвидим и в последните дни от мандата.

Скъпи сънародници,

Знаете, публично и коректно, предложих всички възможни компромисни варианти – от възможността Народното събрание да излъчи ново редовно правителство, до това да поемем солидарна отговорност за едно общо служебно правителство с новоизбрания президент Радев. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на новоизбрания президент Радев, с единствената и вярвам благородна и разумна цел, през този преходен период държавата да се управлява от само едно служебно правителство. Още повече, че Радев публично обяви, че е готов със своето служебно правителство. Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство към едно служебно правителство и след това към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията. Това е разумното действие. Това е европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации. Приемо-предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците, за по-малко от месец, е изключително рисков момент на скъсване на институционалната приемственост. Това не е добро решение за държавата, още повече във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в региона и по света. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Така аз разбирам задълженията си към нацията – да дам всичко от себе си, да отстъпя когато е нужно, да търся добрите решения за държавата.

Назначих две служебни правителства, които служиха на народа в извънредно трудни времена и се справиха достойно. Гордея се с тях. Мога да назнача и трето, но воден от ясния стремеж да се гарантира институционална стабилност и приемственост в държавата, няма да го направя. Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт. За мен властта никога не е била самоцел. Да седна в стола на президента, за да имам огромна власт и влияние в ръцете си, не бе моята цел. Заявих от ден първи, че не държа да бъда силен президент, но държа да бъда полезен президент. За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща. В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози на световните новини. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение. Не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото да назначи служебно правителство на новоизбрания президент Радев. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл - редовно правителство ще предаде на едно служебно правителство, което ще предаде на ново редовно правителство. По този начин няма да изпратим и погрешно послание към народа и света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец. Като президент, през целия мой извънредно труден мандат, устоях на предизвикателствата и преведох държавата през множество критични ситуации.

Искам да уверя нацията, че моето решение да отстъпя правото да назначи служебно правителство на президента Радев, е най-добрият начин да гарантираме институционална стабилност и приемственост. Ще се погрижим институциите да продължат работата си нормално. Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбрания президент Радев, дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила.

Скъпи сънародници,

Предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ. Благодаря ви!

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg