EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев кани Google, Cisco в „София Тек Парк”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев кани Google, Cisco в „София Тек Парк”

mail11:45 | 17.05.2012прегледи 809 коментарикоментари 0


Ще поканим големи компании като Google, Cisco и Hewlett-Packard и ще им предложим да участват в реализирането на „София Тек Парк”. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с американския бизнес в Сиатъл. Строителството на високотехнологичния парк стартира тази година със 100 млн. лв. по европейската програма „Конкурентоспособност”, а след 2014 г. ще получи още 200 млн. лв. от ЕС за развитието на иновациите. Плевнелиев призна, че интересът му към високите технологии е още от студентските му години, когато е спечелил първото състезание по програмиране у нас през 1982 г. Той допълни, че държавата ще отделя част от приходите от концесии за развитие на иновациите. България ще подкрепя чуждестранни инвестиции, но при условието, че те се насочват към високотехнологични сектори и иновации. Президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ, участва в работна закуска на тема "САЩ-България: да градиш мостове чрез бизнес". От американска страна присъстваха около 50 представители на компании от сферата на информационните технологии и инфраструктурата. В срещата участва и Питър Литгоу, президент на Американската търговска камара в България. На кръгла маса, посветена информационните технологии, президентът Плевнелиев обсъди с представители на компаниите Google, Facebook, Microsoft, Amazon и др. възможностите за създаването на иновационни екосистеми.
"Растежът не може да се купи, за растежа трябва да се работи и да не се пилеят пари", изтъкна президентът Плевнелиев пред представителите на американските делови среди, цитиран от БТА. Той определи България като "остров на стабилност във време на криза". "България е добър вариант за бизнес", подчерта президентът и се аргументира със солидна база от статистическа информация. „Подобно постижение като това, че сме единствената държава в Европа, която успя да намали дълга си за 10 г. от 75% от БВП на 16%, ни прави много горди и много интересни. Много други държави се опитват, но не успяват“, каза президентът, цитиран от bTV. Той подкани потенциалните американски партньори "да надграждат върху основата на тази стабилност". От своя страна България прави необходимото да облекчи чуждестранните инвестиции. Част от промените, които според президента Плевнелиев ще бъдат направени до края на годината в сега действащия закон за чуждестранните инвестиции е да се премахне бюрократичното натоварване и да се премине към "реално обслужване на едно гише"- т.е. внасянето на необходимите документи за инвестиране в Агенцията за инвестиции да бъде достатъчно, за да се стартира и приключи в максимално кратък срок процедурата по получаване на съответните разрешителни и лицензи. Специално внимание ще бъде отделено на стимулите за инвестиции в сектори, които имат директно отражение върху стратегията на България за развитие до 2020 г.- това са новите и иновативните технологии, инфраструктурата и оползотворяването на средствата, които България получава от структурните фондове на ЕС. разрешителни и лицензи. Президентът заяви пред бизнесмените, че инвестициите в България трябва да се преструктурират, защото в последните години са вложени над 36 млрд. долара, но в молове, а не във фабрики.
Президентът Плевнелиев изтъкна в своята реч, че България може да си осигури самостоятелност по отношение на нуждите й от природен газ, тъй като според него в черноморския шелф на страната има достатъчно запаси от "синьо гориво", които да покрият нуждите за 30 години напред. В тази връзка той бе категоричен, че американските компании могат да намерят благоприятно поле за дейност в развитието на енергийния сектор, разнообразяването на енергийните източници, мерките за енергийна ефективност и намаляване на енергоемкостта на производството.

Снимка: Прессекретариат на президентството
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg