EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Плевнелиев за иновации, но с резултати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев за иновации, но с резултати

mail13:10 | 01.10.2014прегледи 719 коментарикоментари 0


Внедряването на иновации отдавна е в дневния ред на европейските институции и на държавите от ЕС. Работим за това насърчаването им да бъде обвързано с постигането на конкретни икономически резултати, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев участва в пленарна сесия на тема: „Ролята на научните изследвания и иновациите за насърчаването на растежа и конкурентоспособността и за създаването на нови работни места“, в рамките на десетата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, която се проведе в португалския град Брага.

Президентът подчерта, че въвеждането на иновации трябва да създава усещането, че държавата обръща внимание на младите и талантливи хора и им дава шанс за успех. „Имах възможност да разкажа за първата иновационна екосистема в България. Със създаването на София Тех Парк се цели изграждането на преки връзки между образователните, научните институции и бизнеса“, заяви Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава с инвестирането от страна на бизнеса в научни проекти се облекчават усилията на държавата и се създават перспективи за ефективно сътрудничество.

Росен Плевнелиев коментира, че страната ни трябва да работи за повишаване на качеството на образованието, което е от ключово значение за увеличението на работните заплати и за преодоляването на демографската криза в страната. Образованите кадри са сред факторите, които определят и решенията за осъществяване на инвестиционни проекти, отбеляза още президентът.

Пред представителите на медиите президентът обобщи и резултатите от проведената дискусия по отношение на енергийния сектор в ЕС. Енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация са общоевропейски стратегически приоритети и тяхното реализиране ще бъде подпомогнато от европейските фондове, чрез създаването на програми които да насърчат конкурентоспособността и дейността на малките и средните компании, това е била общата позиция, изразена в рамките на форума.

„Интерконекторите са ефективна мярка в търсенето на решения за диверсификация. Спомнете си колко време загубихме в говоренето за големи проекти, които струват много пари“, посочи още президентът. Държавният глава подчерта, че България подкрепя изграждането на големи газопроводи, които да диверсифицират източниците и маршрутите за пренос на природен газ, но може да се постигне реална диверсификация и чрез интерконекторни връзки с газопреносните системи на своите съседи. „Длъжни сме да се свържем така, че всеки да се чувства по-сигурен“, заяви Росен Плевнелиев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888