EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев: 25 хил. студенти имаме в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: 25 хил. студенти имаме в чужбина

mail15:15 | 13.09.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


С целенасочени усилия и с потенциала на младите хора можем да създадем най-добрата бизнес среда в Югоизточна Европа и да превърнем България в регионален лидер. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към участниците и гостите на форума „Кариера в България: защо не?”, който се провежда в столичния Интер Експо Център. Държавният глава е патрон на тазгодишното издание на кариерния форум, който е предназначен за българи, с образование и опит, придобити в чужбина.

Президентът подчерта, че най-богатите държави имат добре работещи институции и планират дългосрочно приоритетите си. „На прав път сме и фактите го показват”, допълни Росен Плевнелиев и припомни, че в последната класация на Световния икономически форум по конкурентоспособност България е поставена с 12 места напред - от 74-то на 62-ро място. „Със сигурност не го чувстваме още по доходите, по заплатите, но това е голямо постижение”, коментира президентът. Дебатът за увеличение на доходите в България вече е факт и през 2013 г. с бюджета ние ще видим подобни политики, които ще се реализират, прогнозира Росен Плевнелиев. „България обаче ще увеличи доходите не чрез доходи на кредит, а чрез изработени такива. И това е много различна позиция в целия Европейски съюз, която тепърва аз ще давам за пример по света”, подчерта държавният глава. Президентът беше категоричен, че с подобряването на конкурентоспособността и на производителността на труда, ще нарастват и доходите.

България предоставя възможности и поле за изява и за постигане на успехи, които вече са видими. Росен Плевнелиев даде за пример управлението на европейските фондове у нас, което се осъществява изцяло от млади хора. България в момента е една от трите държави, която няма спряна оперативна програма. „Хиляди проекти, които стигат до българските населени места – големи и малки - се управляват от млади хора, които го правят достойно, ефективно и по един много европейски начин”, подчерта президентът в приветствието си. По данни на Министерството на труда и социалната политика, до края на тази година ще бъдат предоставени възможности за назначаване на повече от 10 хиляди млади хора до 29-годишна възраст по различни програми, финансирани с европейски средства, информира още държавният глава.

В изказването си Росен Плевнелиев се обяви и за по-тесни контакти с българските студенти в чужбина, които в момента са над 25 хиляди. „Идват парламентарни избори през 2013 г. и много политици ще развяват лозунга „Да върнем младите”. Преди това обаче трябва да знаем къде са те, в кои държави по света учат и да поддържаме ежедневния добър контакт с тях”, подчерта още президентът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163