EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевен:Големи фирми с еврофинансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен:Големи фирми с еврофинансиране

mail12:03 | 19.09.2019прегледи 757 коментарикоментари 0


В Плевен и региона четири големи предприятия подобряват енергийната си ефективност с еврофинансиране. Това съобщи за БТА Николета Минчева - експерт в Областния информационен център в Плевен.
Три от тези големи фирми са в областния град, а една - в Червен бряг. Те са финансово подкрепени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", уточни Минчева.
Общо тези дружества ще получат почти 7 милиона лева безвъзмездна финансова помощ при успешно изпълнение на своите проекти. Към момента реално изплатената сума възлиза на над 3 милиона лева, подчерта Минчева. Освен заявеното подпомагане, фирмите трябва да инвестират и собствени средства в същия размер.
Трите плевенски фирми ще завършат дейностите по договорите си до края на годината, а проектът на Червенобрежки машиностроителен завод ще продължи до средата на юли 2020 г.
Мерките, които предприятията предприемат, са препоръчани в енергийните одити изработени преди да кандидатстват за подпомагане. Осъществява се подмяна на старо оборудване със съвременни машини и инсталации. В Червен бряг е закупен металорежещ лазер от ново поколение, който не поставя ограничение пред използваните суровини и може да работи с рециклирани материали. В производствена база в Плевен влезе в експлоатация съвременен асфалтосмесител, който значително подобри производствения капацитет - от 2-3 хиляди тона асфалт на месец през 2018 г. на 6000 тона през август тази година. Въвеждат се системи за оползотворяване на отпадна топлина, за енергиен мениджмънт, за мониторинг и контрол на енергопотреблението, посочи Минчева.
Ефектът от модернизацията е не само върху производителността и конкурентоспособността на компаниите, коментира тя. Реализират се сериозни енергийни спестявания като се понижава разходът на електроенергия и природен газ, постига се значително намаляване на количеството емисии въглероден диоксид в атмосферата, изтъкна експертът. Основна цел е и ограничаването на негативното въздействие от производствената дейност върху околната среда, са категорични ръководителите на проектите.
Сключените в цялата страна договори по тази европроцедура са 68 на брой, с общ размер на предоставената безвъзмездна помощ над 122,6 милиона лева, отбеляза Николета Минчева.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg