EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Плевен: Всеки 10-ти работи в здравеопазването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен: Всеки 10-ти работи в здравеопазването

mail14:01 | 19.12.2018прегледи 724 коментарикоментари 0


В Плевен всеки десети, който е нает на трудов договор, работи в здравеопазването. Това показва актуален анализ на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ "Северозапад" в Плевен при Националния статистически институт /НСИ/. 

Утвърждаването на Плевен като значим университетски медицински център в Централна Северна и Северозападна България поставя развитието на сферата на здравеопазването на трета позиция по броя на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в структурата на икономическите дейности след преработващата промишленост и търговията в региона на Плевен. Освен държавната университетска болница в областния град се утвърждават с медицинските си дейности още две университетски лечебни заведения. Секторът на здравеопазването изпревари сектора на образованието с почти един пункт по дял на наетите лица на работа, сочат данните. 

Броят на заетите в преработващата промишленост е водещ в региона на Плевен години наред

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово или служебно правоотношение в област Плевен имат най-голям относителен дял в "Преработваща промишленост", където са ангажирани 27.6 на сто от работещите. Секторът "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" заема 16.8 на сто относителен дял, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 10.4 на сто, а секторът "Образование" е четвърти по значението си за региона с 9.7 на сто относителен дял на заетите лица.

Общо наетите са 58 000 души и са намалели с 0.6 на сто спрямо края на юни 2018 г. 

Спрямо края на второто тримесечие на тази година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности като "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти: далекосъобщения" - с 11.3 на сто и в "Транспорт, складиране и пощи" - с 5 на сто. Увеличението на заетите в строителството е на трета позиция с 4 на сто, а в "Административни и спомагателни дейности" - с 1.9 на сто. 

Регистрирано е най-голямо намаление наетите лица по трудово и служебно правоотношение във "Финансови и застрахователни дейности" - с 5.9 на сто, в сектора "Култура, спорт и развлечения" - с 4.4 на сто и и в "Селско, горско и рибно стопанство", където намалението е с 3.3 на сто.

За едно тримесечие средната работна заплата в област Плевен е нараснала с 4 на сто

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2018 г. е 858 лв., за август - 859 лв. и за септември - 872 лева. През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Плевен е 863 лв. и е повече спрямо второто тримесечие на 2018 г. - с 0.1 на сто. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 965 лв., а за частния - 820 лева.

През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Плевен нараства с 4 на сто в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. Най-голямо е увеличението в три икономически дейности "Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.6 на сто, "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 18.8 на сто и в "Селско, горско и рибно стопанство" с 14.2 на сто. 

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 8.2 на сто, а в частния сектор - само с 2 на сто.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2018 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности в енергетиката. В "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" средно получават по 1 406 лв на месец. Втори по размера на месечното си възнаграждение са в сектор "Селско, горско и рибно стопанство" - 1 215 лв., а трети - "Финансови и застрахователни дейности" - 1 156 лв.

На четвърта позиция се нарежда сферата на хуманното здравеопазване и социална работа, където средната заплата е 1 083 лв. Близо до тях са работещите в държавното управление със средно възнаграждение 1 066 лв. Работещите в образователната сфера вече получават средно по над хиляда лева - 1001 лв.

В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие област Плевен е на 18-то място по показател средна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 504 лв., София - 1109 лв., Стара Загора - 1 096 лв. и Варна - 1 054 лв., уточняват от ТСБ "Северозапад" в Плевен. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg