EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащания на петролни и газови компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащания на петролни и газови компании

mail08:30 | 17.06.2013прегледи 434 коментарикоментари 0


Големите компании за добив на петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори ще бъдат задължени да предоставят пълен отчет на плащанията си към национални правителства за
всеки проект, по който работят, според законодателство, прието от Европейския парламент. Целта е да се повиши отчетността за компаниите, добиващи стратегически ресурси, и правителствата. Евродепутатите одобриха с отделни гласувания две предложения - за нови изисквания към големите компании да предоставят детайлна информация за плащанията си към правителства и за намаляването на бюрократичните изисквания към по-малките компании.
"При трудните преговори със Съвета настояхме за стриктни правила и смислена, подробна и прозрачна отчетност", заяви евродепутатът Арлийн Маккарти, докладчик за първото от предложенията, по време на дебата.
Според Клаус-Хайнер Лене (ЕНП, Германия), който е отговорен за второто предложение, основните постижения в новите правила са по-добра хармонизация на счетоводните закони (...) и облекчаване на бюрокрацията и улесняване на живота за малкия и среден бизнес.
Приетото законодателство ще задължи компаниите, добиващи петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори да предоставят пълен отчет на плащанията си към федерални,
национални и регионални правителства. Публикуването на информация за плащанията трябва да се прави за всеки отделен проект с лиценз за добив, например за мина или петролно находище.
Всички плащания над 100 000 евро трябва да бъдат публикувани, за да се гарантира пълна прозрачност. Депутатите приеха и клауза срещу укриване, която гарантира, че компаниите не могат изкуствено да разделят плащанията, за да избягват разкриването им.
Видовете плащания, които трябва да се отчитат, са: за даване на права за производство, определени данъци, ренти, дивиденти, бонуси, такси и плащания за подобрения в инфраструктурата.
Малките и средните компании ще бъдат освободени от разпоредбите и дори ще бъдат облекчени допълнително от административни тежести спрямо разпоредбите на действащото в момента
законодателство.

Като голям успех за Европарламента се отчита премахването на клаузата, наречена вето за тираничните режими, която щеше да освободи компаниите от изискванията за отчетност, когато наказателното право в приемащата държава я забранява. ЕП въведе и важна клауза за ревизиране на законодателството, задължаваща Европейската комисия да прецени необходимостта от включване на нови сектори към законодателството, както и за добавяне на нови разпоредби за отчетност към обхвата му, до три години след влизането му в сила. Новите правила ще влязат в сила след одобрението на Съвета. Страните членки ще имат две години, за да ги включат в националните си законодателства.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg