EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащане на държавни такси по банков път - незаконно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащане на държавни такси по банков път - незаконно

mail10:19 | 22.02.2010прегледи 1686 коментарикоментари 3


Ралица Ковачева, euinside.eu
Задълженията на гражданите към държавата не трябва да се плащат по банков път, а в брой или чрез таксови марки, твърдят от Асоциация „Активни потребители”. В момента плащането става предимно по банков път, което не е предвидено в Закона за държавните такси и товари гражданите с комисионни,  твърдят от асоциацията.
Плащането в брой изобщо не е възможно, защото съществувалите по-рано каси са закрити, а институциите масово не информират гражданите, че може да платят държавната такса с таксови марки. Те се продават навсякъде в пощите (с номинал 0,10 лв., 0,20 лв., 0,50 лв., 1,20 и 5 лева), но малко хора знаят, че могат да платят задълженията си чрез тях.
Затова от асоциацията са изпратили писмо до министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет, в което настояват в държавните институции - съдилища, КАТ, НАП, НОИ, Агенцията по вписванията и др. да бъдат разкрити каси, на които гражданите да плащат задълженията си към бюджета в брой.
В момента във всяко учреждение (или около него) се е настанил банков клон, който не пропуска да се възползва от монополното си положение. Вместо да намалят до минимум размера на таксите за преводи към държавни институции, тъй като имат гарантирани хиляди плащания дневно, банките, напротив, имат необосновано високи такси за превод. Понякога таксите са много по-високи от размера на задължението, което трябва да бъде платено. Например, за получаване на копие от съдебно решение в съдилищата се заплаща държавна такса от 10 стотинки на страница и от 3 до 5 лева такса за обслужващата банка при внасянето на сумата по сметката на съда.
Ако разкрият каси за пряко разплащане в брой, държавните институции ще уважат и зачетат както законноста, така и  правата на хиляди български граждани, които като данъкоплатци издържат същите държавни институции”, се казва в писмото на Асоциация „Активни потребители”.


 
Коментари
 
Diana Ilieva Wood - 22-02-2010 г. 21:22:47

Da

константинов - 11-02-2011 г. 06:28:45

Въпросът бе поставен и в народното събрание, но и до сега ДТМ не се приемат като платежно средство от МВР. Дори на сайта им има официален отговор, че държавните такси за издаване на новите документи не могат да се плащат с ДТМ, което си е чисто закононарушение. Само чрез съда ли трябва да си търсим правата и то срещу тези на които плащаме, за да ни ги защитават?

Тодор Бойчев - 23-03-2011 г. 19:36:15

Всичко е ясно, всичко е сложено на масата. Но? Аз платих издаването на шофьорска книжка с държавни таксови марки. Прецедентът е в това,че МВР-Хасково прие марките като платежно средство, но отказват издаването на документа. Ще стигна до Страсбург, тъй като от върховния административен съд ми отхвърлиха частната жалба. Административно дело №3571/2011г. по описа на седмо отделение на ВАС.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg