EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Планът за възстановяване - финал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Планът за възстановяване - финал

mail16:15 | 06.04.2022прегледи 819 коментарикоментари 0


България вече има един много добър и работещ План за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще ни предаде финализиран утре. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание и акцентира върху основните резултати, които ще бъдат постигнати.

„Планът за възстановяване и устойчивост гарантира енергийната сигурност на България като запазва пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това е изцяло съобразен със зеления преход“, категоричен бе Петков. Заложени са също иновативни решения като изграждане на батерийни масиви, нови ВЕИ-мощности, включително 10 000 проекта за ВЕИ за жилищни сгради. Акцентира се и върху развиване на добива на геотермална енергия, използвайки огромното природно богатство на България.

Изключително важен е подходът за постигане на целта – „Справедлива България“. „В ПВУ върховенството на закона е поставено на пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор“, подчерта министър-председателят Петков. Предвидени са още реформи в антикорупционната комисия и в процеса на извършване на обществените поръчки, който беше огромен проблем в предишните управления на България.

За реализиране на целта „Свързана България“ вместо да имаме много различни проекти на парче, финалният план поставя фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и модерни градски железници, посочи Петков. А за постигане на „Иновативна България“ в ПВУ се предвижда увеличаване на общия размер на средствата към бизнеса със специален акцент върху иновативните и стартиращите компании.

ПВУ е на обща стойност 13 520 565 000 лева, от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лева като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

Правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана, така че работата по проектите може да започне още утре, защото част от необходимите реформи вече са стартирали, в бюджета за тази година са предвидени 4 млрд. лв. за стартиране изпълнението на заложените в ПВУ проекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg