EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

План Маршал за Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

План Маршал за Гърция?

mail12:00 | 23.05.2011прегледи 1140 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка е готова да предостави на Гърция помощ по линия на различни фондове, която би могла да доведе до увеличаване на нейния брутен вътрешен продукт с три процентни пункта. Това заявява вицепрезидентът на банката Матиас Колац-Анен пред германския в. "Зюддойче цайтунг". Склонни сме да съдействаме за една програма за възстановяването на Гърция, която може да продължи до 15 години. Гърция се нуждае от план Маршал. Страната не може да живее само от туризъм и ще са необходими доста години, за да може Гърция да развие ново, конкурентноспособно производство, казва още вицепрезидентът на ЕИБ.
Три години не са достатъчни, за да може Гърция да преодолее кризата, смята банкерът, като припомня, че възстановяването на Германия след войната не е станало за един ден. Той казва още, че банката е готова да подкрепи малкия и среден бизнес в Гърция, както и инфраструктурни проекти.
Гърция е застрашена от фалит и трябва да работи повече и да представи резултати. Това заявява френският министър на финансите Кристин Лагард. Според нея проблемът на Гърция е в липсата на доверие от страна на инвеститорите към извършваните структурни реформи в страната. Кризата в Ирландия е следствие от рухването на банките и няма връзка с Гърция. Правителството в Атина реализира много неща, прави съкращения и икономии от година насам и бюджетният дефицит бе намален с 5 на сто. Има обаче сектори, където нещата вървят бавно, това се отнася най-вече до приватизациите, гърците първоначално се съгласиха да продадат държавни активи в размер на 17 млрд. евро, през март споменаха за 50 млрд. евро, но чувам, че няма никакъв напредък, Атина не реагира бързо, заявява още френският финансов министър. Две неща са нужни като за начало: да мобилизираме правителството в Атина и да започнат приватизациите в Гърция, допълва тя.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер се обяви за създаване на институция, която да работи независимо от правителството на Гърция и която да следи за изпълнението на неговата приватизационна програма. Той предлага тази институция да бъде създадена по германския модел на институцията, поела приватизацията на много компании в Източна Германия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg