EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плажове за бедни и за богати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плажове за бедни и за богати

mail09:00 | 24.08.2010прегледи 1186 коментарикоментари 0


Нова категоризация на плажовете, която ще позволи затварянето на ивици само за избрани клиенти на хотелски комплекси, готви регионалното министерство, съобщи информационна агенция Черно море. Новата категоризация ще стане възможна, ако бъдат приети промени на Закона за Черноморското крайбрежие.
Идеята е плажовете да бъдат разделени на плажове от национално значение, които са в национален курорт, и на такива от затворен тип, които са пред големите и скъпи хотелски комплекси, които предлагат услугата „ол инклузив”. На тях няма да се допускат туристи, които не спят в хотела, или пък ще бъдат принудени да плащат такса за ползване на плажната ивица. И в момента няколко хотелски комплекса искат от външни туристи такса за плажните ивици пред тях, но тя е незаконна. Идеята за промените в Закона за Черноморското крайбрежие дали управителите на крайморските области. Това потвърди губернаторът на Бургас Константин Гребенаров. Идеята е била обсъждана със зам.-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева, твърди той.
От днес хотели по морето ще посрещат гости с 20% по-ниски цени на нощувките и пакетните цени за българи, а през септември се очаква до 70% поевтиняване.
Много от хотелите са запълнени и за следващия месец, те ще намаляват цените, чак когато чуждите туристи ще станат по- малко. Тогава настъпва раят за българите, твърдят туроператори, според които есента ще е топла и ще привлече много български курортисти. Някои от по- скъпите хотели вече намалиха цените в офертите си.
Пет нощувки в Албена, например, „ултра ол инклузив” за двама - струват 520 лева с безплатен чадър и шезлонг. „Ол инклузив” се продава за 41 лева на човек в двойна стая. В курортен комплекс Св.св. Константин и Елена оферти с настаняване без предварително да се знае името на хотела излиза 44 лева.
Най-драстично се очаква да свалят цените петзвездните хотели, които са предлагали приз активното лято цени от 300 лева за нощувка. В момента средният спад на пакетните цени е 20%. Ако досега един хотел е предлагал нощувка със закуска за 50 лева, занапред към цената се включват басейн, масаж и други екстри. Поотделно тези услуги може да струват и 100 лева.
Има хотели, където като допълнителна екстра се добавят и 2 обяда, ако почивате поне седмица. Ако в разгара на сезона в курортите северно от Варна един човек плащаше между 70 и 130 лева на вечер „ол инклузив” в 4-5-звезден хотел, сега има оферти за по 50-100 лева. В тризвездни хотели ще може да се почива и за по 15-20 евро на вечер. Най-голямо е намалението в квартирите в малките населени места по морето. В активния сезон цените им са между 30 и 50 лева, но вече падат до 20-25 лева.
По Северното Черноморие, което тази година преживява бум на посещаемостта, цените до края на август остават по-високи, отколкото на юг. Вероятна причина за отлива са и проблемите с електрозахранването. Между 20 и 30% ще падне цената на нощувката и по Южното Черноморие.  Намалението ще важи независимо дали става въпрос за апартамент в луксозен хотел с „ол инклузив” или за стая в къща за гости. С по 20 лева по-евтина вече е стаята в повечето 3- и 4-звездни хотели в Слънчев бряг, в Несебър - с 30 лева. Второ намаление с още 10% ще има и в началото на септември. В най-масовите като Поморие, Созопол, Приморско, Лозенец и Царево нощувка със закуска в къща за гости ще струва с 10 лева по-малко от сегашните 30 лева. За стая без климатик цената е 15 лева, а в по-малко популярните курорти нощувката става 10 лева. Предлагат се и промоции - 7 нощувки на цената на пет. Повечето ресторанти нямат намерение да намаляват цените, но има и изключения, предимно в по-скъпите заведения в големите курорти.
Истинските намаления за летния туристически сезон ще започнат през септември, обещават хотелиери и туроператори. Очаква се тогава цените да паднат между 40 и 70 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg