EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Плаваща ферма за риба в яз. „Ал. Стамболийски“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плаваща ферма за риба в яз. „Ал. Стамболийски“

mail11:08 | 27.03.2018прегледи 5162 коментарикоментари 0


Плаваща ферма за риба в чашката на язовир „Ал. Стамболийски“ се реализира в регион Велико Търново. Проектът получи одобрението от регионалната екоинспекция. Инвестицията е на фирма „Водник“ ООД София и представлява голяма садкова инсталация с понтони и клетки във водоема. Тя ще е една от най-големите в България.

Разполага се на два огромни понтона с 20 производствени садки (клетки) всяка с вътрешен диаметър от 12 метра. В тях ще се отглеждат шаран, амур, толстолоб и европейски сом. Захранването става от понтоните със специални гранулирани фуражи в самата акватория на язовира. Клетките ще са с дълбочина от 5 метра, цялата плаваща ферма ще се простира на площ от 2000 кв. метра, а капацитетът й ще е 120 тона риба годишно. Предвидено е първоначално зарибяване с над 100 хил. рибки.

Самото производство и сортиране ще е почти изцяло автоматизирано. За целта ще се използва плаваща платформа 6 на 4 метра, която ще седи и закотвена до брега. На нея ще има специална рибна помпа и брояч, с които ще се излавят рибите и оформят за пласиране в търговската мрежа.

Източник: Борба - Велико Търново


Тагове: ферма, риба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg