EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Писти и лифтове извън концесията в Банско държавна собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писти и лифтове извън концесията в Банско държавна собственост

mail15:20 | 06.07.2011прегледи 637 коментарикоментари 0


Всички писти и съоръжения в ски зона Банско в Национален парк Пирин, които са построени извън обхвата на концесията на „Юлен” АД за ски зоната, на практика са държавна собственост, коментира Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.
Защо това е така? Като защитена територия от този ранг Национален парк Пирин е изключителна държавна собственост, т.е. всички гори и земи вътре са собственост на всички български граждани по конституция.
Концесията в Национален парк Пирин позволява на концесионера „Юлен” АД да ползва държавната собственост (земя, гори, съоръжения) срещу заплащане на такса за определен период от време.
Всички писти и лифтове, които са построени извън концесионната площ, дори и да имат екологични или строителни разрешителни, на практика са построени върху държавна земя, без концесионера да има право на това. Според Закона за собствеността, при липса на право на строеж и концесия всички постройки и съоръжения в чужд имот стават автоматично притежание на собственика на имота – държавата. От 2001 год. досега “Юлен” АД неправомерно ползва държавните земи, гори и съоръжения в близо 650 декара извън концесионната плащ и следва да заплати обезщетение в държавния бюджет.
Коалицията „За да остане природа в България” призовава премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с „Юлен” АД, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк Пирин, част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.
Държавните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия.
Коалицията „За да остане природа в България” призовава министъра на околната среда и водите Нона Караджова да публикува на сайта на министерството всички съгласувания, издадени от министерството за Национален парк Пирин, както и пълния договор за концесията.
Коалицията „За да остане природа в България” призовава министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да публикува на сайта на министерството всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско за ски зона Банско в Национален парк Пирин.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg