EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Писна ми от Гърция!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писна ми от Гърция!

mail13:20 | 14.02.2012прегледи 2217 коментарикоментари 5


Атанас Махлелиев, психолог-теолог
Кризата в Гърция не е икономическа, а психологическа, с тези думи искам да започна краткият си анализ, който не цели да бъде многословен, а по скоро ясен, кратък и с лека нотка хумор.
Ето, че още един ден от Гръцката икономическа епопея отмина, сега са на ход „окупаторите“ от Европа, според мнозинството гърци. Тези дни станахме свидетели на поредна доза гръцка драма, описана от най-авторитетните медии, като не просто драматична, а по скоро епична и историческа.
Но каквото и да си говорим кризата си остава само на думи и взаимни нападки. Как така изведнъж стана, че дори и най-висшата форма на гръцка демокрация се превърна във филма „Моята голяма гръцка сватба“ с постоянното крещене, паника, лутане и национализъм. Гръцкият парламент в последно време започва да ми прилича на една типично гръцка маса в таверна, от която никой не иска да става и да плати сметката, защото последното „сиртаки“ още не е изиграно.
Защо психологията на гърците се върти около оплакването, отговорът на този въпрос може би се крие в националната гордост на една страна, която се счита за основоположник на европейската демокрация и, която страда от типичният комплекс на „малкия“ в семейство, в което трябва само да се подчинява, и неговото мнение постоянно да се подлага на съмнение.
В доказателство на моите думи искам да дам един пример. Нима малкото дете не се глези пред родителите си метафорично погледнато, за да получи нещо, което му е нужно, сега и на момента, нима страданието в очите на гръцките политици не може да се сравни с прищявка.
Винаги, за да получат нещо, гърците са лавирали между чука и наковалнята, неуморно и непрестанно, може би това е въпрос на манталитет и на национално съхранение, в което няма нищо лошо, но не трябва да бъде за сметка на другите.
За пример на постоянно лавиране бих дал гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос, който в обективите на камерите постоянно влиза и излиза от преговори, качва се и слиза нагоре надолу по стълбите на фалита и спасението, като в краткосрочен план не би довело до нищо значимо, а в дългосрочен може да доведе само до свалянето на няколко килограма от пищната осанка на горепосочения политик.
Време е вечният курортист на Европа, Гърция да спре тази психо-война със света, защото това ще бъде облекчение не само за Европа, но и за самите гърци.
И в заключение искам да кажа, дано отговорните европейски институции не спрат командното дишане на финансово мъртвата Гърция, защото на никому не е нужен беден съсед, особено на България в този момент в който българите се опитват да излязат от психологическата дупка на финансовите несгоди.

 


 
Коментари
 
мо - 20-02-2012 г. 14:22:40

Не зная какво се надявах да прочета,заглавието ме заинтригува и толкова.А констатацията, че на България не и е нужен беден съсед... Интересно, на коя държава й е нужен бедна България като съсед?И каква и е ползата пък на България от богат съсед,с др. думи, като беше по-заможна Гърция ние дали успяхме да се възползваме?-НЕ

ivan petrov - 14-02-2012 г. 13:28:42

За гръцката криза виж инфо. в http://venziko.blog.bg/biznes/2012/02/14/parite-i-duhovnite-cennosti-ot-mihail-hazin.901282

Vasil Kukushkov - 14-02-2012 г. 16:36:53

SUPER!!!MNOGO SI PRAV....BRAVO!!!

Ани Димитрова - 14-02-2012 г. 20:53:17

Много интересно описание на Гръцката действителност, защото това което много хора отричат може би е вярно (манталитета е виновен) :))))))

Петър Николов - 14-02-2012 г. 20:54:13

Отлично!!! Трябва да се стегнат нашите съседи, стига са хленчили :-)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162