EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Писмо на министър Дянков до ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писмо на министър Дянков до ЕЦБ

mail15:30 | 18.04.2012прегледи 571 коментарикоментари 0


По повод становище на ЕЦБ от 13 април 2012 година за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система финансовият министър Дянков отговаря на банката. Ето какво се казва в него:
Уважаеми г-н Председател,
Бихме искали да Ви благодарим за становището и да отбележим следното:
1. По отношение на препоръките от ЕЦБ във връзка с възможността за инвестиране на средства на Фонда в български държавни ценни книжа (ДЦК), Ви информирам, че вследствие на широки публични дискусии, бе извършено изменение в законопроекта преди неговото внасяне за одобрение от Министерския съвет. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно. През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с 10% до 2017 г.
2. Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг.
3. По повод отбелязаните от ЕЦБ съображения във връзка с опасността от изкривяване на местния първичен и вторичен пазар на ДЦК при инвестиране на част от средствата на фонда в ДЦК, посочвам, че доходността на емисиите, които ще бъдат издадени специално за фонда, ще бъде определена на пазарна основа, като се следват основните бенчмаркови ориентири. Тези емисии, издадени за целите на фонда ще бъдат с матуритети, съобразени с прогнозите за необходимостта от трансфери от фонда към държавното обществено осигуряване. Условията на конкретните емисии не са предмет на уредба на законово ниво, а ще бъдат заложени в инвестиционната стратегия на фонда.
4. Инвестирането на средства на фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии ДЦК. Така възможността за инвестиране на средства на фонда в български ДЦК няма да доведе до непазарно формиране на доходността по дългосрочните емисии, които са референтни по отношение на постигането на конвергентните критерии от Маастрихт, тъй като специалните емисии няма да попаднат в обхвата на изискванията на хармонизираната статистическа методика, дефинирана от ЕЦБ и имплементирана в Указания за определяне на дългосрочен лихвен процент за целите на конвергенцията на Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите (МФ).
Използвам случая да отбележа, че на проведения през месец март 2012 г. аукцион за продажба на десетгодишна емисия, МФ пласира емисия ДЦК с оригинален матуритет 10,5 години, която през 2012 г. се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване, като един от Маастрихтските критерии. На този аукцион беше отчетено чувствително понижение на доходността. Среднопретеглената годишна доходност е 4,95 %, като това е най-ниската отбелязана доходност от м. март 2008 г. насам в този матуритетен сегмент. Резултатите от аукциона кореспондират и на публикуваните от ЕЦБ на 13 април 2012 г. данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС, от които е видно, че показателят на България за м. март е 5.07 %.
По повод изложената от ЕЦБ специфична забележка във връзка с член 5, точка 9 от проекта на закон отбелязваме, че от наша страна ще бъде предложена правно-техническа редакция на посочената разпоредба, с оглед избягване на неясноти при вземането на решения от Управителния съвет на Фонда относно инвестирането на средства на Фонда в депозити в БНБ.
В заключение, бих искал да Ви информирам, че законопроектът с направените в него изменения в хода на неговото публично обсъждане, беше одобрен от Министерски съвет на 11 април 2012 г. и беше внесен в Народното събрание за обсъждане,завършва писмото.
.

 


Тагове: Дянков, писмо, ЕЦБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg