EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пикът с лавандулата отмина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пикът с лавандулата отмина

mail18:15 | 23.08.2019прегледи 1024 коментарикоментари 0


През 2019 г. на лилавия фронт е необичайно тихо. Забелязвате ли, че за лавандулата се говори все по-малко и причината не е само в наличието на злободневни теми като чумата по свинете? Пазарът най-сетне се насочи към дългоочаквано равновесие и ролите на производители и търговци се размениха, отбелязава в анализ ИнтелиАгро. Сделки се случват на 70 лв. за кг. масло, а търсенето е вяло. Всичко това беше неизбежно дотолкова, доколкото площите с лавандула продължиха безогледно да бъдат разширявани и надхвърлиха 180 хил. декара през 2019 година – ръст от 53% само за една година.

Източник: ДФЗ - заявени за подпомагане площи, ИнтелиАгро

Само в област Добрич насажденията с лавандула гонят 90 000 декара по данни на ДФЗ. За сравнение, само преди две години те бяха около 33 000 декара и още тогава давахме сигнали, че пазарът е близо до насищане. Лошата откъм климатични условия 2018-а и недалновидността на част от играчите на пазара доведоха до ценова истерия (маслото достигна и надхвърли 200 лв./кг.), която на свой ред породи нова истерия за засаждане. Така стигнахме до днешната ситуация, при която инвеститорите от последните две години чакат възвръщане на вложенията си, но такова не се очертава на хоризонта.

За този развой опитвахме да предупредим в началото на 2018-а на една среща със земеделски производители от района на Добрич. Презентацията е интересна сама по себе си и можете да я намерите в прикачения файл, а ето и съдържанието ѝ накратко:

Световно търсене на етерични масла;

Търсене на масло от лавандула и лавандин;

Разлики в качеството на маслата;

Уроци от Франция;

Рискове пред пазара на лавандулово масло и възможни сценарии;

Как да предотвратим най-лошия вариант?

На последните две точки, разбира се, никой тогава не обърна внимание. Днес те продължават да бъдат актуални, така че си струва да им се хвърли едно око.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134