EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Печенето "изгаря" калориите на захарта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печенето "изгаря" калориите на захарта

mail18:01 | 07.06.2018прегледи 1670 коментарикоментари 0


Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи CBC, цитирана от БТА. 

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12 процента. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36 процента.

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

"Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми" - обясни откритието проф. Дейвид Китс.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg