EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Печатът днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печатът днес

mail09:20 | 25.05.2016прегледи 682 коментарикоментари 0


Хиляди нашенци почетоха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнични шествия из цялата страна, отбелязва "Новинар". Някои уважиха празника по нестандартен начин, като учениците от Горна Оряховица, които създадоха 51-метрова рисунка. В София, в традиционното шествие се включиха президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева и кметът Йорданка Фандъкова.

Делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов, беше част от най-голямото отбелязване на празника извън пределите на България, пише по темата "Земя".

"Дума" определя проявите в рамките на вчерашния ден като "най-масовото честване на 24 май от години".

На 19 юни в "Арена Армеец" просветното министерство подготвя най-големия учителски събор, който някога е провеждан", съобщава в интервю за "Стандарт" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Идеята е преподавателите да се обединят около новите неща в училищния закон, който влиза в сила от 1 август. Още наесен ще има промяна във формата на матурата, която ще бъде разделена на отделни модули, съобщава още Стаматов.

Приблизително всеки пети студент отпада от университета, преди да си вземе дипломата, алармира "Сега". Според данни на Министерството на образованието най-много напуснали има в направленията "икономика" и "администрация и управление", а най-малко - в изкуствата.

"До година-две няколко държавни университета ще са изправени пред фалит", прогнозира пред "Труд" бившият министър на просветата Тодор Танев. Според него промените във висшето образование, които се правят на парче, ще поставят държавните ВУЗ-ове в тежка криза. Недоумение буди забавянето на т.нар. защитени специалности, коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, според когото бизнесът е дал препоръки за необходимите кадри.

Най-късно до края на август тръгва строежът на последния, трети, лот на автомагистрала "Струма" между Благоевград и Сандански, съобщава "Монитор". Довършителните работи ще започнат откъм Сандански, а до месец в Брюксел ще бъде изпратен нов вариант за одобрение, е уточнил шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Комисията за защита на конкуренцията за пореден път се фокусира върху големите чужди търговски вериги, пише "Капитал Дейли". Комисията ще проверява дали четири дружества, заедно или поотделно, не увреждат пазара със собствените си марки. Моделът работи от години в Европа и няма данни там регулатор да е откривал проблеми с конкуренцията, отбелязва изданието.

Златомир Иванов - Златко Баретата вече е излежал присъдата си от 6 години и половина, в ареста и вкъщи, и няма да влиза в затвора, пише "24 часа". Справка на изданието е показала, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2010 г. домашният арест се приспада изцяло от наказанието му, което беше потвърдено от съда в петък. Иванов беше обвинен, че е лидер на група за разпространение на наркотици и убийства, което не беше доказано, допълва "24 часа"./БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960