EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Печатът днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печатът днес

mail09:10 | 16.03.2015прегледи 910 коментарикоментари 0


Стандарт обобщава бедствената ситуация в страната: „Три хиляди тона скали паднаха край Бачково. Петдесет хиляди на сухо в Кърджали заради свлачище“, пише вестникът.

„Над петдесет хиляди души в Кърджалийско без вода“, пише и Дума. Вестникът цитира и предупреждението, че язовир „Искър“ е на десет сантиметра от преливане.

24 часа публикува опровержението от Националната електрическа компания, която твърди че „има още 3-4 метра“ до преливане на язовира.

„Реалната възраст за пенсиониране продължава да е по-ниска от законовата“, изтъква вестник Сега във водещото си заглавие. „През 2014 година реалната средна възраст на всички нови пенсионери е била 57,6 години, при положение че според закона мъжете излизат в пенсия на 63 години и 8 месеца, а жените - три години по-рано. Причината за ранните пенсии са полицаите, военните и резкият скок на раздаването на пари заради обща инвалидност.“ Това продължава да бъде „големият проблем на осигурителната система“, подчертава изданието.

Вестник Преса публикува експертни прогнози, според които през това лято „чакаме 30 % по-малко гости от Русия“. През миналата година у нас са дошли 650 хиляди руснаци. През тази те ще са с 200 хиляди по-малко, твърдят експертите. България може да компенсира този отлив с повече туристи от Турция, Англия и други западноевропейски държави. Причината е, че страната ни става все по-евтина дестинация заради силния долар и британски паунд“, сочи изданието.

През 2017 година стойността на щатския долар ще достигне 2 лева и 40 стотинки, пише 24 часа, цитирайки прогнози на Дойче банк и Голдмън Сакс. Според анализаторите на американската банка еврото ще се изравни с долара в следващите шест месеца.

Финансовият министър Владислав Горанов започва днес обиколка на финансовите центрове в Западна Европа, за да привлече инвеститори за новата емисия държавни облигации, съобщава Стандарт. Горанов ще посети първо Лондон, а в следващите дни - Мюнхен, Франкфурт, Париж и Виена. „Новите книжа се пускат, тъй като необходимите плащания за погасяване на стар дълг за цялата 2015 година са близо 7 милиарда лева“, сочи вестникът-

Преса допълва по темата, че новата дългова емисия вероятно ще стане факт до края на месеца.

„Чужденци са готови да търсят изчезналите пари от КТБ“, съобщава Стандарт, като цитира председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. С подготвяните промени в закона временният синдик или Фондът за гарантиране на влоговете ще могат да сключват договор с подобна фирма. Ако парите, които държавата изтегли като заем, за да разплати гарантираните депозити в КТБ, бъдат върнати, правителството ще изтегли по-малко от одобрените от парламента 16 милиарда лева нов заем, става ясно от интервюто.

Капитал Daily извежда призива на Международния валутен фонд за бързи реформи в банковия надзор. „Забавяне или отлагане би създало проблем, въпреки че банковата система показва стабилност след случая с КТБ, коментира ръководителят на екипа на МВФ в София Мишел Шанън“, цитирана от вестника. „Институцията препоръчва засилване на отчетността във финансовата система, включително по отношение на одиторите, както и даване на публичност на информация от страна на БНБ.“/БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg