EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петък:Борисов обикаля магазини за яйца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петък:Борисов обикаля магазини за яйца

mail11:55 | 15.03.2012прегледи 887 коментарикоментари 0


На заседанието от 13 март 2012 година на МС премиерът Борисов разпоредил да се проведат срещи с производителите на яйца, месо, хляб заради цените на яйцата и за месото. Ето какъв диалог се провежда:
„....защото тези дни се говори много и считам, че това е „благодарност“. Ще им кажете така: 50 милиона от парите на данъкоплатците отидоха да подпомогнат техния бизнес. В момента вие дискутирате с нас да бъдат увеличени тези пари за следващите години. Ако „благодарността“ е да вдигнат на хората цената на яйцата, точно за Великден, за най-светлия ни празник, ако това е благодарност да вдигнат цената на агнешкото за Великден, няма да се съглася с тези промени.
Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три- четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема.
Солидарността на държавата е точно това, казваме: да, хлябът, месото, сиренето, кашкавалът и яйцата са жизнено важни за трапезата на българина, както ти обичаш да се изразяваш. Българинът без такива храни не сяда на масата, разбира се в огромен процент. И точно на най-светлите празници да им се вдига цената! Същото ще кажете и на рибарите за Никулден като дойде. Даваме пари за зеленчукопроизводство, слагаме пари, от парите на държавата, от парите на хората с ясното съзнание, че очакваме реванш пак за тези потребители по време на годината. Това на практика е дотация. Ние дотираме този сектор. Тези пари можем да ги дадем в друг сектор. Можем да кажем – вместо да дадем един милиард и сто-двеста милиона в сектор „Земеделие“, решаваме и ще ги дадем в икономиката, защото, очакваме необходимият ефект. Ние вземаме за първи път от 22 години решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизвоството и за всичко това и на другия ден, както се казва, за благодарност – цена на яйцето 50 стотинки от 29 стотинки. Е защо го направихме тогава?
Мирослав Найденов: Господин премиер, ако ми разрешите един коментар. Напълно съм съгласен с това, което казахте, и аз благодаря, че ще бъдем с министър Дянков, тъй като по веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената.
Бойко Борисов: В тази проверка ще участва и министър Трайков. Защо министър Трайков? Защото в момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма направихме няколко срещи с „Произведено в България“. Образно казано, това са малки и средни предприятия, и с големите търговски вериги. Всички обясняват, че имат съвсем минимален марж на печалба от стотинка-две, казват за хляба. Толкова предполагам, че ще кажат и за яйцата. Затова аз искам, проверявайки това ще имаме ясната представа в магазина цената е тази и тръгваме назад по веригата. Колко е дадена от производителя, колко е станала във веригата, тогава ще блесне цялата истина. Но днес искам да ги известите за това.
Мирослав Найденов: Те вече са известени, срещите са организирани, така че това ще бъде направено.
Бойко Борисов: Искам да знаят, че тези пари, които преразпределя, това формално е волята на правителството, но всъщност това е волята на хората данъкоплатци. Ние от събраните в бюджета, бюджетни пари, които бихме могли да ги дадем за пътища, бихме могли да ги дадем да направим нови затвори, ние ги даваме за селските стопани и ги даваме, за да не се вдигат цените, да можем да подпрем цените да бъдат по-достъпни за хората.
Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети. Това е честно национално производство.
Мирослав Найденов: И национално отговорната политика.
Бойко Борисов: И национално отговорна политика. И тогава вече ти можеш да дойдеш след това и да кажеш: „Видяхте господа, с 50 милиона има такъв ефект, с 1 милиард за зърнопроизводителите ще има такъв ефект, дайте догодина с още 50 милиона да дадем повече“. И колегите ще се съгласят. В противен случай това са грешни пари или по-точно пари, които ще отидат в определени бизнесмени.
Мирослав Найденов: И имаме гаранцията, че не отиват някъде по веригата при спекуланти.
Бойко Борисов: Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина. И оттам финансовата комисия, земеделието – обратно по веригата. Тогава вече, където се получи този луфт, защото производителите казват ние ги даваме на двадесет и няколко стотинки.
Мирослав Найденов: Те дадоха пример, че ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж.
Бойко Борисов: Разбрахме се, така че в петък и Трайков да е на разположение.


Тагове: яйца, Борисов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg