EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът премина $50 за барел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът премина $50 за барел

mail18:05 | 01.12.2016прегледи 3649 коментарикоментари 0


Цените на петрола, които в сряда достигнаха най-високите си стойности за последните девет месеца, продължават да се покачват и в четвъртък, предава Интерфакс. Цената на петрола с марка „Брент“ на лондонската борса ICE се е повишила с 0,57 цента (1,1%), достигайки 52,41 долара за барел. Цените на петрола скочиха с близо 10 на сто в Ню Йорк, след като страните от ОПЕК постигнаха споразумение за съвместно съкращаване на добива на нефт за първи път от 2008 г. насам, предава AFP.
На Нюйоркската фондова борса барел суров петрол на West Texas Intermediate с доставка през януари скочи с 4,21 долара, или 9,3 %, до крайна цена от 49,44 долара.

Страните в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се договориха за съкращаване на добива на нефт до 32,5 барела на денонощие, съобщи президентът на картела – министърът на енергетиката и промишлеността на Катар Мохамед Бен Салех ал Сада, предава РИА Новости.
„При разбиране и сътрудничество от всички страни в ОПЕК ние успяхме да постигнем споразумение. Това споразумение беше сключено от чувството на отговорност у членовете на ОПЕК (…)“ коментира Сада.
По този начин добивът на нефт ще спадне на 1,2 млн. барела на ден, като конкретно Саудитска Арабия ще намали своя добив на 448 хил. барела.
Споразумението ще влезе в сила на 1 януари 2017 г. и ще действа половин година. Въпросът за неговото продължаване ще бъде разгледан по време на майското заседание на държавите в ОПЕК.

ОПЕК отбеляза, че срокът на постигната сделка може да бъде удължен с още шест месеца, ако картелът вземе решение на следващата си официална среща на 25-и май 2017-а година.

Най-драстично ще бъде съкращаването на добивите от страна на Саудитска Арабия, като те ще бъдат намалени с 486 хиляди барела на ден до 10,06 млн. барела. Обединените Арабски Емирства, Кувейт и Катар пък ще намалят производството си с общо 300 хил. барела на ден. В същото време и Ирак се съгласи да намали своето производството с 20 хиляди барела на ден, докато производителки като Нигерия и Либия бяха изключени от постиганото споразумение с оглед на факта, че техните добиви са сериозно засегнати от продължаващите въоръжени нападения на техни петролни находища. Иран пък получи специално разрешение да увеличи своето производство малко над октомврийските нива.

След срещата катарският министър на енергетика Мохамед Бин Салех Ал-Сада отбеляза, че се очаква растеж на потреблението на петрол в световен план с около 1,2 млн. барела на дена през тази и през следващата година. ОПЕК продължава да прогнозира и повишение на глобалната икономика с 2,9% през тази и с 3,1% през 2017-а година.

В добавка към споразумението на картела, ключовите производителки, които не са членове на ОПЕК, се договориха също да съкратят производството с общо 600 хиляди барела на ден, като Русия се съгласи да намали добивите с 300 хиляди барела на ден.

В тази връзка ОПЕК планира да проведе среща с основните производители извън картела на 9-и декември, на която да се дискутира техният конкретен принос към усилията за ограничаване на петролните добиви.

Планираното комбинирано ограничаване на добивите от и извън ОПЕК с общо около 1,8 млн. барела на ден ще представлява почти 2% от глобалното петролопроизводство и ще помогне на пазари да започнат да изчистват част от прекомерните петролни запаси (излишъци), които бяха в основата на драматичния срив на цените на черното злато от върховете около 115 долара за барел, достигнати в средата на 2014-а година.

Новината за относително агресивното намаляване на добивите от и извън ОПЕК беше приветствано от финансовите пазари и доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 13%.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2017-а година поскъпнаха до 50,24 долара за барел, връщайки се обратно над психологическата бариера от 50 долара за барел за пръв път от края на октомври, като само в рамките на последните 24 часа те нараснаха с близо 5 долара от вчерашни първоначални дъна около 45,50 долара за барел.

В същото време фючърсите на петрол сорт брент с доставка през февруари поскъпнаха до  близо петседмичен връх от 52,73 долара за барел, нараствайки от сряда насам с над 13%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg