EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Петролът поскъпва колебливо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът поскъпва колебливо

mail12:10 | 16.06.2017прегледи 1586 коментарикоментари 0


Петролът поскъпва, но цените се колебаят около 6-месечен минимум под натиска на запазващите се високи нива на излишък на суровината на световните пазари въпреки опитите на страните от ОПЕК и още 11 държави извън картела, вкл. и Русия, да намалят добивите от началото на годината, за да балансират пазара и цените.

Към 10,30 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се търгуваха по 47,04 долара за барел, което е нарастване с 0,30 процента спрямо нивата при затваряне на търговията вчера. По-слабо е поскъпването на американския лек суров петрол WTI. Фючърсите на WTI нараснаха с 0,09 процента до 44,50 долара за барел.

Въпреки това котировките и на двата вида все още губят около 13 процента от края на май, когато страните от ОПЕК и още 11 държави извън картела, продължиха действието на споразумението за намаляване на добивите с 1,8 милиона барела в денонощие до края на март 2018 година.

Нарастващите добиви в САЩ, предимно за сметка на производството на шистов петрол, подриват опитите на ОПЕК и другите държави да балансират пазара и цените на петрола да нараснат.

Американската инвестиционна банка Jefferies съобщи, че ниските цени на петрола са обусловени от „стабилния ръст на броя на кладенците за добив на суровината в САЩ, увеличаване на запасите от петрол и нарасналите добиви в Нигерия и Либия, които не се съобразяват със споразумението за намаляване на добивите, тъй като износът на петрол е структороопределящ източник на приходи в държавния бюджет и на двете държави.

Високото ниво на добив и износ на петрол от Русия също е сериозен фактор за съхраняване на пренасищането на пазара. По предварителни данни през третото тримесечие на годината Русия ще изнесе 61,2 млн. тона (около 5 млн. барела в денонощие) петрол по тръбопроводите, докато през второто тримесечие се очаква износът да бъде по-малък - 60,5 млн. тона.

Излишъците от петрол на пазара ще се запазят по-дълго време, за което подсказва поведението на много трейдъри, които днес и вчера отклоняваха предложения за покупка на непродаден петрол от танкери, очаквайки по-високи цени./Инфосток

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg