EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът поевтиня. Добре ли е за икономиката?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът поевтиня. Добре ли е за икономиката?

mail10:15 | 22.08.2014прегледи 4603 коментарикоментари 0


Цената на петрола сорт Брент от Северно море с доставка през октомври доближи 14-месечен минимум заради обилните доставки и икономическите показатели на Китай, които сочат за забавяне на търсенето, предаде Ройтерс. Цените на двата основни сорта петрол са се понижили с над 10 долара за барел от юни заради големите количества на пазара и отслабването на опасенията, че рискът от конфликти в Близкия изток може да удари производството на петрол. Котировките на Брента спаднаха с 95 цента до 101,33 долара за барел. Във вторник те достигнаха най-ниското си равнище от 26 юни 2013 година - 101,07 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтиня също с 95 цента до 92,50 долара за барел, достигайки най-ниското си ценово равнище от януари.

Коментар

Директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов коментира пред БНР, че всяко понижаване на цените на петрола е добро за икономиката ни и за отделния потребител, но не и за бюджетния дефицит.
За да има ефект едно такова намаление, то трябва да трае минимум един месец и трябва цените да слязат устойчиво доста под 100 долара. Бюджетният дефицит, между другото, с падането на цените на петрола не е добре, говорим краткосрочно. Ако сега рязко падне цената, това ще доведе до спад на приходите, тъй като няма да има такова голямо увеличаване на потреблението, което да допълни този съществен спад.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg