EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът отново поскъпна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът отново поскъпна

mail12:43 | 05.06.2017прегледи 1001 коментарикоментари 0


Цените на петрола нараснаха почти с един процент на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, след като водещият износител на суровината Саудитска Арабия и други арабски страни прекъснаха отношенията си с Катар, а също така и заради появилите се признаци за намаляването на запасите на петрол в повечето страни-износителки от ОПЕК.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн обявиха днес, че прекъсват отношенията си с лидера в доставките на втечнен природен газ Катар, обвинявайки страната, че поддържа екстремистите и дестабилизира региона.

„Засега геополитическият риск не е включен в цената на петрола, но ако напрежението между арабските страни нарасне, тогава пазарът ще започне да обръща внимание на този риск", прогнозира анализатор от консултантската копания Energy Aspects в Сингапур.

Към 11 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се търгуваха на ниво от 50,25 долара за барел, което представлява нарастване с 0,60 процента спрямо нивата при затваряне на търговията миналия петък. Час сред старта на азиатската търговия Brent се търгуваше по-скъпо - за 50,39 долара за барел или с ръст от 0,88 процента.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI нарасна с 0,92 процента до $48,10 за барел, като на старта на днешната търговия увеличението спрямо нивата в петък беше с 0,78 процента.

Според анализаторите, потърсени от „Ройтерс", петролният пазар през мината седмица не се влияеше от фундаментални фактори, а от данните за нивото на запасите на суровината.

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco повиши в неделя цената на вида петрол Arab Light за всички големи региони в Азия, Северозападна Европа и САЩ. Това е сигнал и за други страни-износителки от ОПЕК, които се съгласиха да съкратят добивите общо с 1,8 милиона барела в денонощие, да повишат цените.

Обобщените данни на „Ройтерс" за доставките с танкери показват, че през май са експортирани 24,3 млн. барела в денонощие, докато през април са били 24,8 милиона барела в денонощие, а средните показатели за първите пет месеца на годината, откакто действа споразумението за намаляване на добивите на суровината, са за 25,1 милиона барела в денонощие.

Според данните на ОПЕК, страните-членки на картела са доставяли средно по 26,4 млн. барела в денонощие през последните три месеца на 2016 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1029