EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът върна цената си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът върна цената си

mail10:46 | 19.05.2017прегледи 1665 коментарикоментари 0


Доларът продължи да пада и днес, готвейки се да завърши седмицата със значителни загуби спрямо основните валути, което се дължи най-вече на политическата нестабилност във Вашингтон и скандалите около президента Тръмп, а това може да забави реализацията на обещаната от новия президент икономическа реформа, обобщава агенция „Ройтерс".

Към 9,30 часа българско време доларът спадна с 0,1 процента до 111,40 йени, след като достигна 3-седмичен минимум от 110,24 йени вчера, но в края на сесията възстанови малка част от загубите. За седмица американската валута се очертава да спадне с около 1,7 процента спрямо йената.

Във фокуса на вниманието на инвеститорите остават проблемите около администрацията на президента Доналд Тръмп след уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, от които пострада доларът.

Тръмп задълбочи кризата, като опроверга в четвъртък обвиненията за някакво договореност с Русия в хода на предизборната кампания, както и информацията, че е молил Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник в Белия дом по националната сигурност Майкъл Флин.

Министерството на финансите на САЩ, което се сблъска с нарастващия натиск от Конгреса, назначи в сряда бившия директор на ФБР Робърт Милър за специален прокурор, който да разследва дали има намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Общо към основните валути доларът спадна с 0,1 процента до 97,796 индекса, а за седмица индексът на американската валута губи почти 1,5 процента, доближавайки се до максимален седмичен спад, сравним с юли 2016 година.

В същото време еврото прибави 0,1 процента до 1,1112 спрямо нивата при затваряне на търговията вчера, но се отдалечи от 6-месечния си пик от 1,1174 долара за евро, достигнат вчера сутринта.

Цените на петрола възвърнаха възходящата си динамика заради нарастващите очаквания, че споразумението за намаляване на добивите на суровината ще бъда продължено, подписано в края на миналата година от страните-износителки от ОПЕС и още 11 държави, вкл. и Русия.

Към 10 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се повишиха с 0,55 процента до 52,80 долара за барел, но преди два часа достигна нива от 52,97 за барел. В същото време американския лек суров петрол WTI нарасна с 0,99 процeнта до 49,84 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията вчера. По всички личи, че и двата вида ще заlършат седмицата с повишение.

От началото на март петролните котировки спаднаха с почти с 10 долара - от 56 долара в края на февруари до 47 долара в началото на април, тъй като сред пазарните участници надделя мнението, че няма ефект от глобалния пакт за намаляване на добивите на суровината, тъй като излишъците от петрол вместо да намаляват, се увеличават.

Освен това, натиск върху цените оказват и постоянно нарастващите добиви в САЩ, които са се увеличили с над 10 процента от средата на 2016 година до 9,3 млн. барела в денонощие в момента.

Очаква се на 25 май страните по споразумението да се договорят за неговото продължение до края на март 2018 година, като се запазят параметрите за намаляване на добивите до общо 1,8 млн. барела в денонощие в края на действие на пакта.

„Роснефт" е подготвена за всякакъв сценарий около бъдещето на споразумението, вкл. и за неговото продължаване с още 9 месеца, обяви вчера президентът на най-голямата руска добивна компания Игор Сечин.


Тагове: петрол, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg