EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролното ембарго към Русия се провали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролното ембарго към Русия се провали

mail13:35 | 08.12.2023прегледи 607 коментарикоментари 0


Налагането на ценови таван на руския петрол като цяло се провали, сочи ново проучване, цитирано от „Политико“. Публикацията идва в деня, в който се навършва една година от налагането на петролното ембарго и ценовия таван за руския петрол като мярка в опит да се ограничат приходите на Кремъл, с които да финансира войната срещу Украйна.

Точно преди година страните от Г-7 и Европейския съюз наложиха ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол в опит да ограничат печалбите на Москва, с които да захранва водената от Кремъл война срещу Украйна. 

„Не, че ценовото ограничение не е имало ефект. През последната година схемата е струвала на Кремъл 34 милиарда евро приходи от износ, което се равнява на около два месеца печалба тази година“, според нов анализ на мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух, споделен с „Политико“. 

Въпреки това в руската хазна продължават сериозните постъпления от продажби на петрол, което основно се дължи на възможностите за заобикалянето на санкциите, коментират редица изследователи. Според публикацията в началото мярката е имала по-голям ефект, но с времето са намерени достатъчно „вратички“ за заобикалянето. 

Изданието цитира дипломат от Европейския съюз, коментирал темата в условията на анонимност, според когото ефектът от санкциите е „разочароващ“ и трябва да се намери начин за ограничаване на заобикалянето на ценовия таван. Той обаче предупреди, че никога няма да може да се спре избягването му 100 %. 

Цитиран е и Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Устенко коментира, че заобикалянето на мярката не е изненадваща. В началото според него е имало „паника“, но в крайна сметка руснаците са успели да намерят „вратичките“, а затварянето им изисква по-сериозни усилия от страна на Европейския съюз.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg